Само две дни след като се разба за , те

...
Само две дни след като се разба за , те
Коментари Харесай

Управляващите ще оттеглят реформите, предложени през преходните разпоредби на бюджета

Само две дни откакто се разба за, те обявиха, че отдръпват противоречивите оферти, направени по този метод, и ще ги внесат още веднъж като независими законопроекти.

Това се случи в петък следобяд по време на съвещанието на парламентарната правна комисия, на което трябваше да се разисква бюджетът на правосъдната власт. Вместо това дебатът се трансформира в масирана опозиция против естеството на препоръчаните промени, както и внасянето им с преходни разпореждания, което беше запазена марка на предходните ръководещи от ГЕРБ, упреквани в непрозрачно и конюнктурно законодателство.

В този подтекст ръководителят на правната комисия Милен Матеев съобщи, че ръководещите ще отдръпват предлагането си с преходни разпореждания към закона за бюджета да се направи оповестената регистърна промяна и да се смени статутът на съдиите по вписванията. Ще бъде оттеглено и предлагането отново с преходните разпореждания да се трансферира процесуалното посланичество на страната по каузи против нея от Министерството на финансите към правосъдното министерство. Тези промени ще бъдат препоръчани с обособени законопроекти, което ще разреши задълбочената професионална полемика по тях.

На възраженията, че никой народен представител, нито присъстващият зам.-министър на правораздаването, не е способен да отдръпна законопроекта в тази му част, защото това може да направи единствено вносителят - Министерския съвет, Милен Матеев съобщи, че отдръпването ще стане сред първото и второто четене на закона, когато той ще предложи отпадането на тези текстове.
Реклама
По-късно и на съвещание на бюджетната комисия ръководителят ѝ Любомир Каримански съобщи, че ще предложи отпадането на над 80 параграфа от преходните разпореждания на бюджетния закон.

" Изразявам терзанието си за преходните и заключителни разпореждания в Закона за бюджета. Проведох диалози с съдружните сътрудници и ще предложа от параграф 10 до параграф 104 текстовете да отпаднат. Тези параграфи следва да преминат естествената процедура на разглеждане на законопроекти по естествен метод с оценка на влияние и публично разискване. Не следва да се продължава тази порочна процедура, където в преходни и заключителни разпореждания да се променят няколко други закона. Това е неприемливо съгласно мен. И желая да ви уверя, че това ще бъде импортирано сред първо и второ гласоподаване ", съобщи Каримански. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев съобщи, че Министерски съвет като вносител няма проблем с това.

Двата типа заложени промени в региона на правораздаването бяха атакувани и всъщност с голям брой причини - както от страна на опозицията от ГЕРБ, по този начин и от представители на асоциацията на съдиите по вписванията, на представители на управлението на Софийския областен съд, авторитетни представители на правната общественост като проф. Ангел Калайджиев и юрист Валя Гигова - и двамата присъстващи на съвещанието в персонално качество, а не като членове на Висшия адвокатски съвет. Предложените от ръководещите промени в статута на съдиите по вписванията, както и концепцията за промяната на процесуалното посланичество по делата против страната, провокираха доста рецензии освен поради неприемливата законодателна техника, употребена от предходните ръководещи. Предложенията бяха атакувани и всъщност - с изказвания, че без съществени претекстове се трансформират институти с над 120-годишна отминалост в българското право, които и сега работят без проблеми.

Управляващите оферират промяна в регистърното произвеждане, при която всички регистри в страната да се обединят механично в една Държавна организация по вписванията към Министерския съвет, като в нея да се влеят сегашната Агенция по вписванията, Агенцията по кадастъра, ГРАО и Централният указател на особените залози. Предлага се изтриване на фигурата на съдиите по вписванията, чийто статут сега е организиран в правосъдния закон, като те да бъдат преназначени в новата организация като длъжностни лица по вписванията. В момента съдиите по вписванията се назначават от министъра на правораздаването, само че са към районните съдилища и са под административното управление на техните ръководители. Причината за този техен необикновен статут е, че те реализират активност по разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), в това число и че правят преценката си по вътрешно разбиране, което е характерност единствено на правосъдната система. Производствата по вписванията са нотариални охранителни производства с вековна история в българското право и постоянно са били част от структурата на съдилищата, съобщи Георги Чехларов, зам. ръководител на Софийския областен съд. Съществуването им в този тип е главно поради сигурността на жителите и оборота, настояха пристигналите специалисти.
Реклама
На собствен ред проф. Ангел Калайджиев прикани смяната в процесуалното посланичество на страната да бъде премислена доста добре, като окачестви предлагането като преждевременно и голословно. " Министерството на финансите постоянно е представлявало страната, моят опит като специалист по арбитражни каузи е, че българската страна е била постоянно защитавана доста добре от МФ ", сподели той.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мирела Веселинова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР