Само допреди 12 месеца повечето хора не бяха чували за

...
Само допреди 12 месеца повечето хора не бяха чували за
Коментари Харесай

Роди се мега звезда. Тенисистът Карлос Алкарас, който само на 19 стана първи в света

Само допреди 12 месеца множеството хора не бяха чували за него. Днес обаче той е най-новата изгряваща звезда в тениса, който безапелационно следва по стъпките на най-големите в спорта. Той е 19-годишният Карлос Алкарас, който в неделя завоюва Откритото състезание по тенис на Съединени американски щати и стана най-младият лидер в мъжката класация.

През декември предходната година в изявление за Ню Йорк Таймс изгряващата звезда споделя, че е толерантен и знае, че би трябвало да събере опит преди да реализира огромните триумфи. Треньорът му – някогашният номер 1 Хуан Карлос Фереро пък споделя, че задачата им е Алкарас да влезе в първите 15 в света.

Е, оказа се, че испанският младеж е подготвен за по-големи достижения.

Победата над норвежеца Каспер Руд в неделя пристигна пред цялостен стадион, а шумът от поддръжката на почитателите се усещаше и през телевизионните екрани по целия свят. Всъщност, за следящите тениса звездата на Алкарас се роди по-рано този сезон.
 Алкарас с купата на Отвореното състезание на Съединени американски щати
Той към този момент победи Рафаел Надал, на който се възхищава, откогато се помни. И двамата са испанци, а Надал също печели първия си шампионат от Големия шлем на 19 години. Тогава Алкарас е на 2.

„ Но без значение какъв брой изтъкнат е капацитетът и какъв брой динамична е играта, в никакъв случай не се знае на какво е кадърен един тенисист, до момента в който не би трябвало да се бори за най-големите точки в най-важните моменти “, написа спортният коментатор на Ню Йорк Таймс Крис Клари за триумфа на Алкарас в Съединени американски щати.

„ Неделя беше един от тези моменти и в този момент той и ние знаем сигурно, че Алкарас е мега геният, който мъжкият тенис нетърпеливо чакаше, откакто Тримата огромни – Надал, Джокович и Федерер – са към края на професионалната си игра “, споделя още Клари.

Карлос Алкарас Гарфия е роден на 5 май 2003 година в относително малко село покрай испанския град Мурсия. Той играе тенис от 4-годишен, защото татко му на млади години също се е занимавал професионално със спорта, а по-късно открива своя тенис академия.

Според първите му треньори той още от дребен е желал да бъде най-хубавият – като идола си Надал.

„ Щастлив съм за него, всеки знае равнището на тенис, което той е кадърен да реализира. Наистина доста се веселя, че моята страна е намерила още един необикновен състезател, на който Испания може да разчита още доста години “, споделя Надал.

Алкарас играе първия си шампионат в професионалната лига на 16 години в Рио де Жанейро. Успехите по-късно идват постоянно, а упованията се повишават. Това обаче не плаши младежа и той продължава единствено нагоре под непрекъснатите упътвания на треньора си Фереро, на който отдава част от заслугите за успехите си.
 Алкарас се прегръща с треньора си Фереро след успеха.
2022 обаче се оказва огромна година в занапред разрастващата му се биография. Той печели шампионата Rio Open в Рио де Жанейро през февруари и става първи в Маями и Барселона, което го изстрелва в първите 10 в международната класация.

Ден след рождения си ден той побеждава самия Надал на шампионата в Мадрид и става първия младеж, който го бие на клей. На идващия ден печели против тогавашния номер 1 в света – Новак Джокович. Този път пък става най-младият състезател, победил сърбина, откогато самият Надал го надделява през далечната 2004 година Освен това Алкарас става единственият човек в историята на спорта, бил Надал и Джокович в два следващи дни. Печели шампионата, което става четвъртата му купа за сезона.
 След края на уморителния мач в неделя против Каспер Руд Алкарас легна на земята.
Следват още няколко шампионата в идващите месеци и той стига до огромния триумф на Откритото състезание в Съединени американски щати, където стартира като трети в света.

Победите, които го изпращат на първото място, не идват елементарно, само че пък демонстрират борбеност, която е значима за играчите на това равнище, написа Ню Йорк Таймс.

„ Това прави Карлос специфичен “, споделя треньорът му Фереро. „ Много играчи обичат да се състезават, само че не доста от тях желаят да играят за огромните точки. Карлос желае и аз мисля, че това е доста добър знак за бъдещето “.

Така, с самообладание и без да си го слага за цел, Алкарас става най-младият лидер в международната класация.

„ Това е полуда за мен “, сподели той в неделя вечерта. „ Никога не съм мислил, че ще реализира нещо сходно на 19 години. Всичко пристигна толкоз бързо. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР