Дойдох да купя лед, защото сега е много горещо“, казва

...
Дойдох да купя лед, защото сега е много горещо“, казва
Коментари Харесай

Защо и къде кубчета лед вече струват повече от хляба и млякото?

„ Дойдох да купя лед, тъй като в този момент е доста горещо “, споделя 15-годишната Фатума Ятара, до момента в който посещава локален търговец.

Хладилникът в дома ѝ не работи поради продължителните спирания на тока. Така тя прибягва до потреблението на кубчета лед - както с цел да запази храната си, по този начин и с цел да се охлади по време на горещата вълна в Мали, при която температурите скочиха до 48 градуса.

Заради рекордните горещини кубчетата лед към този момент костват повече от хляба и млякото в някои елементи на арфиканската страна.

 Най-топлият септември: Екстремните горещини са поради изкопаемите горива, а хора и екосистеми умират Светът 4 мин. Най-топлият септември: Екстремните горещини са поради изкопаемите горива, а хора и екосистеми умират  Проучване: Горещините на работното място могат да удвоят риска от импровизиран аборт Светът 5 мин. Проучване: Горещините на работното място могат да удвоят риска от импровизиран аборт  „ Сигурно му е било доста горещо “: 13-годишен издъхва, откакто влезнал да спи във фризера Светът 2 мин. „ Сигурно му е било доста горещо “: 13-годишен издъхва, откакто влезнал да спи във фризера  Необичайно горещо: Рекордни температури на четири места в България България 2 мин. Необичайно горещо: Рекордни температури на четири места в България  Най-топлият септември: Екстремните горещини са поради изкопаемите горива, а хора и екосистеми умират Светът 4 мин. Най-топлият септември: Екстремните горещини са поради изкопаемите горива, а хора и екосистеми умират  Проучване: Горещините на работното място могат да удвоят риска от импровизиран аборт Светът 5 мин. Проучване: Горещините на работното място могат да удвоят риска от импровизиран аборт  „ Сигурно му е било доста горещо “: 13-годишен издъхва, откакто влезнал да спи във фризера Светът 2 мин. „ Сигурно му е било доста горещо “: 13-годишен издъхва, откакто влезнал да спи във фризера  Необичайно горещо: Рекордни температури на четири места в България България 2 мин. Необичайно горещо: Рекордни температури на четири места в България

Повишаването на цените в Мали прави живота там още по-труден. „ На някои места е ледът е доста безценен – към $1 за малко пликче. Докато общоприетата багета е $0,50.

„ Често прекарваме през целия ден без ток, храната се скапва и би трябвало да я изхвърлим “, споделя локална жена, която в този момент е затруднена да готви всеки ден, а не един път или два пъти за цялата седмица, както е правила по-рано.

Проблемите стартират преди съвсем година, държавната енергийна компания на Мали не съумява да отговори на възходящото търсене, откакто натрупва стотици милиони долари дълг през последните години. Много малийци нямат аварийни генератори, защото зареждането им с гориво е скъпо, разяснява Би Би Си.

Липсата на електричество значи и липса на вентилатори през нощта, което принуждава мнозина да спят на открито. А това се отразява и на здравето на хората.

„ Ние в действителност страдаме “, споделя млад мъж от квартал в покрайнините на столицата Бамако.

" Дори и през нощта температурите могат да стигнат до 46 градуса - това е отвратително, тъй като пострадвам от световъртеж. Трябва да се сипвам с вода, с цел да се оправя “, споделя още той.

От март месец тази година в някои елементи на Мали температурите скачат над 48 градуса и лишават живота на повече от 100 души. Най-уязвими са възрастните и децата.

„ Ежедневно приемахме по 15 хоспитализации дневно “, показва проф. Якуба Толоба, който работи в университетската болница в Бамако.

" Много пациенти са обезводнени - главните признаци са кашлица и бронхиална конгестия. Някои също имат респираторен дистрес ", добавя още той.

Училищата в някои региони са затворени като защитна мярка. А локалните поданици, които са преобладаващо мюсюлмани, са посъветвани да не постят по време на интервала на Рамадан, който завърши на 9 април.

„ Трябва да планираме повече за тези обстановки, които може би ще се появят още веднъж. Този път бяхме сюрпризирани “, показва проф. Толоба.

Смъртоносната гореща вълна визира и прилежащи страни като Сенегал, Гвинея, Буркина Фасо, Нигерия, Нигер и Чад.

Според учени от World Weather Attribution (WWA) причина за рисковите горещини e смяната в климата, породена от индивида. WWA е организация, която употребява метеорологични наблюдения и климатични модели, с цел да разбере по какъв начин изменението на климата въздейства върху интензивността и вероятността от рискови метеорологични феномени.

„ Екстремни 5-дневни горещини са били толкоз редки. А в случай че хората не са били затоплили планетата посредством изгаряне на изкопаеми горива то температурите в елементи от региона са щели да бъдат с до 1,5 градуса по-ниски “, се споделя в последния отчет на WWA.

И през идващите няколко седмици се чака температурите в Мали да се задържат на 40 градуса, а хората ще се пробват да се приспособяват към новата норма.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР