Само десетина дни след като закри Българския клуб в Битоля

...
Само десетина дни след като закри Българския клуб в Битоля
Коментари Харесай

Северна Македония заличи още един български клуб

Само десетина дни откакто закри Българския клуб в Битоля „ Иван Михайлов “ министърът на правораздаването на Северна Македония издаде заповед за заличаването на Българския клуб " Цар Борис Трети " в Охрид , съобщи БГНЕС.

И двете сдружения на локалните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното изтриване става след ремонти в закона, които влизат в действие със задна дата.

Днес следобяд министърът на правораздаването Кренар Лога подписа решение за закриване на Българския клуб " Цар Борис III " в Охрид.

Ходът идва след мнението на Комисията за приложимост на имената, която преди два дни даде негативно мнение за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният указател, който би трябвало да изтрие името от системата по-късно решение.

„ Комисията за приложимост на персонални имена счита, че възможното наименуване на сдружението с такова име провокира напрежение и непоносимост измежду цялото македонско общество. В обяснението Комисията показва, че той е виновен за закононарушения, осъществени по време на българската окупация на Македония през Втората международна война, по време на които са премахнати стотици жители. Особено се акцентира мнението, че неговото съдействие и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко виновни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на гибелта Треблинка “, се споделя в публично изказване.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР