Само 14 десетокласници от общо 30-ината, които завършват тази година

...
Само 14 десетокласници от общо 30-ината, които завършват тази година
Коментари Харесай

Само 14 от обединените училища продължават в гимназия

Само 14 десетокласници от общо 30-ината, които приключват тази година обединените учебни заведения в Пловдивска област, са кандидатствали да продължат в гимназия, с цел да вземат тапия за приблизително.

След трето класиране в спомагателния банкет, който всяка година се прави за тях, 12 са признати в паралелката за машинни монтьори с немски език в СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в Калековец. Там балообразуването бе с оценките от националните външни оценения по български и по математика, към които се прибавя годишният триумф по двете дисциплини.

Други двама са класирани във втората паралелка, която предложи банкет на приключили десетокласници - „ Производство на кулинарни произведения и питиета “ в ПГТ „ Проф. доктор Асен Златаров “ в Пловдив. Там с изключение на НВО, в балообразуването вземат участие оценките по математика и география.

При единствено двама възпитаници паралелката обаче няма да се образува, сподели изпълняващият длъжността шеф на Регионалното ръководство на образованието Тони Пакова. Учениците обаче ще бъдат ориентирани към други свободни места в гимназиите, посочи тя.

Другата половина от приключилите обединените учебни заведения в Пловдивска област, които готвят до 10. клас, нямат предпочитание да продължат образованието си и ще приключат с документ за приключена първа гимназиална степен, в който ще се впишат оценките от националните външни оценения по български език и математика, които тази година се организираха за първи път за десетокласниците. Новата „ матура “ за тях бе въведена точно с цел да съществува такава опция за тези, които се отхвърлят от ученето след 10. клас - да валидират първите три класа от гимназията и да вземат специалност в обединените учебни заведения. Преди отпадаха с прието приключено главно обучение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР