Съединените щати ще обявят руската групировка Вагнер, за която се

...
Съединените щати ще обявят руската групировка Вагнер, за която се
Коментари Харесай

САЩ обявяват Вагнер за престъпна организация. Групата получавала оръжия от Северна Корея

Съединените щати ще разгласят съветската формация " Вагнер ", за която се счита, че разполага с хиляди наемници в Украйна, за " интернационална незаконна организация ". Това оповестява Белият дом, като показва, че идната седмица ще бъдат наложени нови наказания на групата.

" Тя прави жестокости и нарушава човешките права в Украйна и на други места ", съобщи представителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

По думите му, сега в Украйна има към 50 хиляди наемници на " Вагнер ", като близо 80% от тях са взети от затвори.

Кирби съобщи, че фотоси на американското разузнаване демонстрират съветски железопътни вагони, влизащи в Северна Корея, където се допуска, че са взели пехотни ракети и снаряди, които да бъдат употребявани от силите на " Вагнер ".

" Ще работим неуморно за идентифициране, разтрошаване, откриване и ориентиране към тези, които оказват помощ на Вагнер ", добавя той.

Пхенян към този момент отхвърли изказванията, както и ръководителят на " Вагнер " Евгений Пригожин, който предишния месец назова тази информация " злословия и спекулации ".

Съединени американски щати считат, че доставките на оръжия от Северна Корея са в нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Информацията към този момент е предадена на комисията на Съвета за сигурност.

" Очакваме, че " Вагнер " ще продължи да получава севернокорейски оръжейни системи. Очевидно осъждаме дейностите на Северна Корея и настояваме тя неотложно да приключи тези доставки, а ние отиваме по-далеч, като подхващаме дейности против самата група ", акцентира Кирби.

" Вагнер ", която е учредена от непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, е направила " необятно публикувани жестокости и нарушавания на човешките права " в редица горещи точки по света като Сирия, Либия и Украйна, изясняват от Белия дом.

Тя е изключително дейна в боевете в Бахмут и Соледар в Източна Украйна и Белият дом е все по-загрижен за нейното присъединяване във военните дейности.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР