Съединените щати решиха да ускорят разполагането на модернизирани тактически бомби

...
Съединените щати решиха да ускорят разполагането на модернизирани тактически бомби
Коментари Харесай

Политико: САЩ разполагат атомните бомби B61-12 в Европа още през декември

" Съединените щати взеха решение да ускорят разполагането на осъвременени тактически бомби B61-12 в Европа, които да бъдат доставени в базите на НАТО на континента още през декември ".

 

Това оповестява вестник " Политико " в четвъртък, базирайки се на дипломатическа телеграма и на свои източници.

 

Според първичния проект те трябваше да бъдат ситуирани в Европа напролет на 2023 година, оповестява ТАСС.

Според изданието американски представители на закрита среща на НАТО в Брюксел са декларирали, че бомбите ще дойдат по-рано от плануваното. Според първичния проект те трябваше да бъдат ситуирани в Европа напролет на 2023 година

„ С възходящата нуклеарна изразителност на Русия някои съдружници желаеха продължение на консултациите в границите на НАТО, с цел да обезпечат непрекъсната подготвеност и поредни известия “, гласи дипломатическият документ, който е написан за чиновници на Пентагона и Държавния департамент.

На собствен ред представителят на Пентагона Патрик Райдър е декларирал пред изданието, че Съединени американски щати " няма да разискват в детайли въпроса за нуклеарния боеприпас " и е отбелязал, че модернизацията по програмата B61 продължава от доста години. Старите оръжия се заменят с по-модерни " като от дълго време планувано изпитание за рационализация ", е декларирал той. „ Няма нищо общо с настоящите събития в Украйна и не е ускоряван “, е подчертал Райдър.

" Политико " счита обаче, че решението на Вашингтон да размени оръжията, които са в европейските хранилища за евентуална приложимост, идва на фона на нарасналото напрежение сред Запада и Русия.

Първият тест на B61-12, който не беше съпроводен от експлозия на атомен заряд, се организира в Съединени американски щати на 1 юли 2015 година Тогава шефът на осведомителните планове, свързани с нуклеарната сфера, във Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен сподели пред сътрудник на ТАСС, че Съединените щати създават първата управляема атомна бомба в своя боеприпас. Бомбата B61-12 може да бъде носена от американския изтребител-бомбардировач F-35 от пето потомство.

През декември 2021 година Съединените щати пуснаха първия сериен пример на осъвременена атомна бомба B61. Тя, съгласно проектите на американските управляващи, ще размени три от четирите съществуващи модификации на боеприпасите B61, признати на въоръжение през 1968 година Националната администрация за нуклеарна сигурност (NANSA) уточни, че модернизацията ще усили експлоатационния живот на бомбата с " най-малко 20 години ".

Бомбата B61-12 ще се разграничава от своя предходник по-специално по неналичието на парашут и съществуването на нова опашка с инерционна система за ориентиране, която покачва точността на потребление.

Русия неведнъж е изтъквала, че тези планове на Съединени американски щати са искрено провокативни и опонират на изказванията им за предпочитание за цялостно нуклеарно разоръжаване, прибавя ТАСС.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР