Съединените щати официално излизат днес от Парижкото споразумение за климата.

...
Съединените щати официално излизат днес от Парижкото споразумение за климата.
Коментари Харесай

4 ноември 2020: САЩ официално излизат от Парижкото споразумение за климата

Съединените щати публично излизат през днешния ден от Парижкото съглашение за климата. Това съобщи ДПА.

Това ще стане в деня, когато се навършва една година, откогато администрацията на американския президент Доналд Тръмп уведоми Организация на обединените нации, че изважда страната от най-новия интернационален контракт за ограничение на световното стопляне.

Съединени американски щати - най-голямата стопанска система в света и на второ място по парникови излъчвания след Китай - са първата страна, напускаща съглашението, подписано в Париж през 2015 година от съвсем всички страни. Това на процедура ще вкара администрацията на Тръмп в спор по въпроса за климата с всички съществени американски съдружници и съперници, отбелязва.

Съединените щати напущат Парижкото съглашение на фона на президентските избори, на които президентът републиканец се изправи против претендента на демократите Джо Байдън. Смятан за любимец, Байдън даде обещание да причисли неотложно Съединените щати още веднъж към контракта, в случай че бъде определен.

Ройтерс напомня, че по време на акцията за изборите през 2016 година Тръмп даде обещание да извади Съединени американски щати от съглашението, което съгласно него би навредило на американската стопанска система.

Група, представляваща европейски и американски вложители, чиито активи възлизат на общо 30 трилиона $, прикани Съединените щати бързо да се върнат към контракта. В противоположен случай страната рискува да изостане в конкуренцията за една по-зелена световна стопанска система, предизвести основаната в Ню Йорк компания Блек Рок (BlackRock), която ръководи най-големия портфейл от активи в света, съобщи Ройтерс.

Предупрежденията на учените са, че са нужни фрапантни дейности, с цел да бъде предотвратено повишението на междинната температура на планетата с повече от 1,5 до 2 градуса по Целзий по отношение на доиндустриалните нива - задачата, заложена в Парижкото съглашение. Ефектите от световното стопляне към този момент се усещат, с повишение на морското ниво, естествени бедствия и умиране на коралови рифове.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР