Съединените щати обявиха 40 милиона долара помощ за закупуване на

...
Съединените щати обявиха 40 милиона долара помощ за закупуване на
Коментари Харесай

САЩ предоставя помощ на Шри Ланка в размер на 40 милиона $

Съединените щати оповестиха 40 милиона $ помощ за закупуване на торове и други основни селскостопански първични материали в точния момент за идващия сезон на развъждане в засегнатата от рецесията Шри Ланка, осведоми Асошиейтед прес.

Администраторът на USAID Саманта Пауър, която е на посещаване в Шри Ланка, направи известието, откакто се срещна с представители на фермери в Джа-Ела отвън столицата Коломбо. Тя съобщи, че парите ще бъдат в допълнение към оповестените по-рано 6 милиона $ за подкрепяне на фермери с ниски приходи.

Шри Ланка е изправена пред най-тежката си икономическа рецесия и изострен дефицит на съществени артикули като храна, горива и медикаменти заради липса на задгранична валута за заплащане на вноса. Селскостопанските добиви са спаднали с повече от половината през последните два сезона на развъждане, защото управляващите са забранили вноса на химически торове за поощряване на органичното земеделие.

Фермерите, с които преди малко се срещнах, описаха големите провокации, които икономическата рецесия сложи пред тях и техните фамилии и цялата общественост. Те описаха феномени, които бяха невъобразими преди две, три години, сподели Пауър пред кореспонденти.

По думите й съгласно Световната продоволствена стратегия повече от 6 милиона души, близо 30% от популацията на Шри Ланка, сега са изправени пред дефицит  на храна и се нуждаят от филантропична помощ.

Пауър сподели, че парите ще оказват помощ на 1 милион фермери в точния момент за идващия сезон, който стартира скоро.

Шри Ланка реализира авансово съглашение с Международния валутен фонд за пакет от помощ от 2,9 милиарда $ за четири години. Програмата обаче зависи от гаранциите за преструктуриране на дълга от страна на кредиторите, откакто страната разгласи, че стопира изплащането на външните си заеми.

Общият външен дълг на Шри Ланка възлиза на повече от 51 милиарда $ , от които 28 милиарда би трябвало да бъдат изплатени до 2027 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР