Съединените щати настояват Русия да използва значителното си влияние върху

...
Съединените щати настояват Русия да използва значителното си влияние върху
Коментари Харесай

Вашингтон поиска Москва да посредничи между Ереван и Баку

Съединените щати упорстват Русия да употребява забележителното си въздействие върху Армения и Азербайджан, с цел да приключи ескалацията, и са уверени, че ескалацията не е в неин интерес, съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

" Няма подозрение, че Русия има доста въздействие както върху Армения, по този начин и върху Азербайджан. Призовахме и продължаваме да призоваваме Русия да употребява това въздействие по подобен метод, че да спомогне за преустановяване на военните дейности и в по-широк проект за понижаване на напрежението ", добави Прайс.

На армено-азербайджанската граница избухнаха сражения, като двете страни се упрекват взаимно за началото на ескалацията. Ереван съобщи, че азербайджанските военни са обстрелвали арменска територия с артилерия и дронове. Обстрелвани са регионите по границата - Гегаркуник, Вайотс Дзор и Сюник (свързващ Армения с Иран). Тези области нямат нищо общо с Карабах. Баку твърди, че арменските военни са обстрелвали азербайджански позиции по границата, което е довело до въоръжен конфликт. Министерството на външните работи на Азербайджан упрекна Армения, че има намерение да провали мирния развой. И двете страни оповестяват за жертви измежду своите военни.

До сутринта страните се споразумяха за преустановяване на огъня. Примирието по границата сред Армения и Азербайджан е реализирано с помощта на напъните на Русия, диалогът на съветския президент Владимир Путин с арменския министър председател Никол Пашинян и работата на съветското външно министерство, съобщи Григорий Карасин пред РИА Новости. Според сенатора има доста работа за извършване, защото Ереван се е обърнал към Организацията на контракта за групова сигурност /ОДКБ/.

По-рано във вторник представителят на съветския президент Дмитрий Песков заяви пред РИА Новости, че срещата на върха на ОДКБ, отдадена на обстановката на арменско-азербайджанската граница, е почнала посредством видеоконферентна връзка./БГНЕС, РИА Новости
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР