Съединените щати нанесоха нови удари срещу цели на бунтовниците хути

...
Съединените щати нанесоха нови удари срещу цели на бунтовниците хути
Коментари Харесай

САЩ нанесоха нови удари в Йемен срещу хутите

Съединените щати нанесоха нови удари против цели на бунтовниците хути в Йемен, заяви Централното командване на Съединени американски щати, откакто подкрепяните от Иран бойци дадоха обещание нови офанзиви против кораби в Червено море.

Ударът против радар на хутите идва ден след десетки офанзиви в цялата страна, които ускориха опасенията, че войната на Израел с палестинската въоръжена формация Хамас може да се разрасне отвън Ивицата Газа.

Официалните медии на подкрепяните от Иран екстремисти по-рано оповестиха, че въздушната база Ал-Дайлами в следената от бунтовниците столица на Йемен Сана е била наранена, съобщи Агенция Франс Прес.
Хутите, които направиха десетки офанзиви против свързани с Израел кораби в символ на митинг против войната Израел-Хамас, предизвестиха, че ползите на Съединени американски щати и Англия са „ законни цели “ след първия залп от удари.

Англия, Съединените щати и осем съдружници обявиха, че ударите, осъществени в петък, 12 януари, са имали за цел да " деескалират напрежението ", само че хутите дадоха обещание да продължат офанзивите си.

„ Всички американо-британски обекти са законни цели “ след ударите, разгласи Върховният политически съвет на бунтовниците.

Хюсеин ал-Ези, заместител външен министър на бунтовниците, сподели, че Съединените щати и Англия ще " би трябвало да се приготвят да платят висока цена ".

Бунтовниците управляват огромна част от Йемен след експлоадирането на революция през 2014 година и са част от подкрепяна от Иран „ ос на опозиция “ против Израел и неговите съдружници.

Насилието, в което са забъркани свързани с Иран групи в Йемен, Ливан, Ирак и Сирия, набъбна след началото на войната в Газа при започване на октомври.

Шефът на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани всички страни " да не подклаждат ескалацията " в полза на районния мир и непоклатимост, сподели неговият представител Стефан Дюжарик.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира изключително съвещание за ударите на 12 януари, дни откакто одобри резолюция, изискваща от хутите неотложно да спрат офанзивите си против кораби.

На срещата посланикът на Съединени американски щати Линда Томас-Грийнфийлд предизвести, че нито един транспортен съд не е застрахован от опасността, представлявана от бунтовниците Хути за корабоплаването в Червено море.

Руският дипломат Васил Небензя жигосах " откровената въоръжена експанзия " против цялото население на страната.

Атаки в Червено море

Хутите ускориха офанзивите против това, което считат за обвързвано с Израел мореплаване в Червено море, през което нормално минава 12% от световната морска търговия – откогато невижданата офанзива на Хамас против Израел провокира войната в Газа на 7 октомври.

Съединените щати и Англия започнаха удари в нощта на 11 януари, ориентирани против близо 30 обекта, уточни американският военачалник Дъглас Симс, актуализирайки по-ранни данни. Президентът Джо Байдън сподели, че не има вяра да има цивилни жертви.

Байдън назова ударите сполучлива „ отбранителна акция “ след „ невижданите “ офанзиви в Червено море и акцентира, че страната му ще работи още веднъж, в случай че хутите продължат с „ възмутителното си държание “.

Британският министър-председател Риши Сунак сподели, че нарушаването на интернационалното право от страна на хутите оправдава " мощния ответен удар ".

Но Насър Канани, представител на иранското външно министерство, съобщи, че западните удари ще подхранят „ несигурността и неустойчивостта в района “, като в същото време „ отклоняват “ вниманието от Газа.

Хутите са изстреляли минимум една противокорабна балистична ракета в отговор в петък, която не е предизвикала вреди.

Съединените щати обявиха, че не търсят спор с Иран, като представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби сподели пред Ен Би Си, че " няма причина " за ескалация.

Лидерите в Близки изток показаха угриженост от насилието, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган разказа ударите против Йемен като непропорционални и сподели: „ Сякаш се стремят да трансфорат Червено море в кървава баня “.

Саудитска Арабия съобщи, че " следи с огромна угриженост военните интервенции " и прикани за " въздържание и отбягване на ескалация ".

Кралството се пробва да се измъкне от деветгодишната война с хутите, макар че борбите значително са спрени след примирието при започване на 2022 година

Хамас съобщи, че ще държи Англия и Съединените щати " виновни за последствията върху районната сигурност ".

Икономически загуби

Цените на петрола се повишиха с 4% заради опасения от ескалация в района, преди да паднат назад.

Големите корабни компании пренасочиха товарите към върха на Африка, засягайки комерсиалните потоци в миг, когато напрежението в доставките оказва напън върху инфлацията в международен мащаб.

От средата на ноември размерът на контейнеровозите, преминаващи директно през Червено море, е намалял със 70%.

Датският компания Torm стана следващия транспортьор, която спря преноса през южното Червено море.

Dryad Global, група за морска сигурност, посъветва клиентите си да спрат интервенциите в Червено море за 72 часа, базирайки се на опасността от възмездие на хутите.

" Смърт за Америка "

Стотици хиляди хора, някои с автомати Калашников, се събраха в столицата на Йемен Сана, с цел да стачкуват, доста от които развяваха йеменски и палестински флагове и държаха портрети на водача на хутите Абдулмалик ал-Хути.

„ Смърт за Америка, гибел за Израел “, скандираха те.

В Техеран стотици стачкуваха против Съединените щати, Англия и Израел, изгаряйки знамената на трите страни пред посолството на Обединеното кралство, до момента в който показваха поддръжка за жителите на Газа и Йемен.

В Газа палестинците похвалиха поддръжката на хутите и порицаха Англия и Съединените щати.

„ Никой не стои с нас, с изключение на Йемен “, сподели Фуад ал-Галаини, един от стотиците хиляди палестинци, останали без дом от израелската бомбардировка на град Газа. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР