Съединените щати налагат нови визови ограничения на някои настоящи и

...
Съединените щати налагат нови визови ограничения на някои настоящи и
Коментари Харесай

САЩ налагат санкции на талибаните заради правата на жените

Съединените щати постановат нови визови ограничавания на някои сегашни и някогашни членове на талибаните, членове на недържавни групи за сигурност и други в Афганистан, заяви CNN.

За посочените се счита, че вземат участие в потискането на правата на дамите и девойките в Афганистан.

Това разгласи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в сряда.

Съобщението идва повече от месец, откакто талибаните оповестиха възбрана на дамите да посещават университети и да работят с неправителствени организации. Блинкън цитира тези решения като принос за новите забрани за издаване на визи и сподели, че Съединени американски щати осъждат дейностите по най-категоричен метод.
 Талибаните не разрешиха на дамите приемните изпити за университети
Талибаните не разрешиха на дамите приемните изпити за университети

Така се удостоверява възбраната за висше обучение за афганистанките

" Последните укази на талибаните не разрешават на дамите да влизат в университети и да работят с неправителствени организации, както и предходните ограничения на талибаните, които затвориха междинните учебни заведения за девойки и ограничиха способността на дамите и девойките да вземат участие в афганистанското общество и стопанска система, сподели Блинкън в изказване на Държавния департамент. Чрез тези решения талибаните още веднъж демонстрираха пренебрежението си към благополучието на афганистанския народ ", добави той.

Изявлението на Държавния департамент не посочва тези, които са наранени от този ход.

Блинкън загатна други дейности на талибаните, които са подкопали правата на дамите и девойките, откогато групата пое контрола над страната след безредното евакуиране на американските военни през 2021 година

" Досега дейностите на талибаните са принудили над един милион афганистански девойки и млади дами в учебна възраст да изоставен класната стая, с повече дами от университетите и безчет афганистански дами от работната мощ. Тези числа единствено ще порастват с течение на времето, влошавайки към този момент тежките стопански и филантропични рецесии в страната ", сподели Блинкън.

Уверен, че равният достъп до обучение и работа е " значителен съставен елемент за жизнеността и устойчивостта на цялото население ", Блинкън сподели, че тези стъпки ще навредят на позицията на талибаните в международен мащаб.

" Талибаните не могат да чакат уважението и поддръжката на интернационалната общественост, до момента в който не зачитат човешките права и главните свободи на всички афганистанци, в това число дамите и девойките ", сподели Блинкън.
 Талибаните не разрешиха на дамите да работят в неправителствени организации
Талибаните не разрешиха на дамите да работят в неправителствени организации

Забраната остава в действие до второ разпореждане

Блинкън още веднъж се ангажира да работи дружно със съдружниците против  действията на талибаните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР