Съединените щати доставиха около 7000 противотанкови ракетни системи (ПТРК) Javelin

...
Съединените щати доставиха около 7000 противотанкови ракетни системи (ПТРК) Javelin
Коментари Харесай

Защо американската противотанкова ракетна система се оказа неефективна в Украйна

Съединените щати доставиха към 7000 противотанкови ракетни системи (ПТРК) Javelin на Украйна. Според оценките на американското издание Insider, запасите от тези оръжия у самите американци са намалели с към една трета и към този момент възлизат на 20-25 хиляди комплекта. В същото време бойните дейности в Украйна демонстрираха незадоволителната успеваемост на тези комплекси. Подробности - в материала " Gazety.Ru ".

Противотанковата ракетна система FGM-148F Javelin е създадена през 1989 година за заличаване на бронирана техника и нисколетящи нискоскоростни цели (хеликоптери, дронове и леки самолети). Инфрачервената насочваща глава (GOS) с охладена матрица " вижда " задачата и подсигурява нейното хващане когато и да е на денонощието. Следователно, след изстрела, стрелецът може неотложно да промени мястото на разполагане, с цел да избегне удар от ответен огън.

Целта се поразява от тандемна кумулативна бойна глава, способна да пробие 600-800 mm ризница. При това като предписание ракетата удря танка или друга бронирана машина в горната част, където бронята е минимум издръжлива.

„ Джавелините “ могат да бъдат излъгани посредством основаване на топлинни примамки и димни пердета. Освен това дейната отбрана на танка също се употребява против противотанковата система, която се взривява към идващия снаряд.

Заместник-председателят на Руската академия по ракетните и артилерийски науки, докторът на военните науки Константин Сивков означи, че боевете в Украйна потвърдиха неефективността на Javelins против военната техника в жилищни региони.

„ Американците пуснаха тези Javelins в Украйна против нашите танкове. Доставиха 7 хиляди бр. Вече няколко пъти трябваше да изгорят цялата ни техника, само че това не се случи”, сподели Сивков.

Той добави, че има няколко аргументи за толкоз ниската успеваемост на американските противотанкови системи, само че главната е спореният логаритъм на работа на GOS.

„ Може би са били употребявани от необразован личен състав, може би са били унищожени, преди да влязат в войските. Но остава фактът, че в изискванията на Украйна те се оказаха безусловно неефективно оръжие, защото самата идея на Javelin е много съмнителна. Удря единствено топли бронирани транспортни средства. И в случай че задачата е студена, тогава той няма да направи нищо “, счита Сивков.

Той изясни, че концепцията „ изстреляй и не помни “, според която е основан Javelin, изисква комплексът независимо да разпознава задачата и да я улавя. Без това изстрелът не може да бъде създаден. Много други ПТУРи, като съветския Корнет да вземем за пример, се насочват от лазерен лъч и поразяват всяка цел, даже и тези, които нямат инфрачервена видимост.

„ С лазерно осветени противотанкови системи можем да стреляме по всяка цел. Където е изпратена, там и ще стигне. Ето за какво такива противотанкови системи постоянно се употребяват за заличаване на пилотни кутии или снайперски убежища. А Javelin стреля единствено по танк или към бронетранспортьор. Освен това, в случай че на терена има спънка, той към този момент не вижда задачата. Например, в случай че нещо гори наоколо до танка, Javelin ще удари тъкмо по този огън”, изясни Сивков.

Според специалиста, способността на Javelins да удрят техника от горната страна също играе неприятна роля в градските борби.

„ Когато борбата е в града, високите къщи пречат. Ако танкът стои под някаква структура, която виси над него, Javelin към този момент няма да го удря, тъй като ще се блъсне в тази структура. Ако има пушек, той може да не открие топлинното лъчение на танка зад него. Освен това димът също е парещ и може да скрие този танк”, сподели Сивков.

В същото време ръководителят на Центъра за интернационална сигурност към ИМЕМО РАН, учен на Руската академия на науките Алексей Арбатов означи, че Javelins са много подобаващи комплекси за своя клас.

„ Вярвам, че това е доста дейно оръжие по предопределение. Това не е за огромни танкови борби. Това е портативно оръжие за пехотата. Освен това това е много елементарна система “, сподели Арбатов.

Според него, американската войска ще възобновят покупките на Javelins, когато равнището на запасите им в складовете доближи 7-10 хиляди системи.

„ Дотогава останалите Javelins са задоволителни за тях, те няма да водят огромна война против танкове с никого. Но в случай че интервенцията продължи още няколко месеца, те ще би трябвало да доставят на Украйна спомагателни колета. Тогава те ще помислят и за попълване на запасите си, както и тези на своите съдружници от НАТО “, означи специалистът.

Според него в този момент няма огромна потребност от модернизиране на Javelins. Освен това американците, за разлика от съветските военни, " просто по този начин " не усъвършенстват оръжията.

„ Ние, като се появи нещо ново, неотложно внедряваме и безпределно подобряваме качествените характерности. И американците го вършат, само че спазматично. Ако се натрупа техническо ноу-хау, което доста ще усили както точността, по този начин и обсега и ще понижи тежестта. А по този начин, просто с цел да стане малко по-добро, те не харчат пари “, изясни Арбатов.

Константин Сивков от своя страна изясни, че модернизацията на Javelins ще усили фрапантно цената им.

„ Сега американците ще проучват опита от използването и ще създадат нещо, да вземем за пример, ще модернизират главата за самонасочване. Разбира се, можете да намерите разлики сред спектъра на танк и спектъра на бронетранспортьор, само че това фрапантно ще усили цената на комплекса. Сега Javelin коства 200 000 $. Ако на Javelin бъде конфигурирана система за различаване на цел, тогава цената ще се увеличи от 500 000 $ до милион”, сподели Сивков.

Той добави, че модернизацията на Javelins не е бърз развой с непредсказуем резултат, което е от изгода за производителите на военна техника.

„ Те се нуждаят от оптично-електронни портрети на нашата технология, тъй че тя да „ свети “ при потребление. Необходимо е да се разшири обсегът на работа на главите за самонасочване. Това е доста работа и следва да забележим какво ще излезе от това. Във всички случаи обаче, това е огромна облага за корпорациите “, заключи специалистът.

Превод: Европейски Съюз

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР