Съединените американски щати въведоха неутрални по пол паспорти, съобщи news.sky.com.

...
Съединените американски щати въведоха неутрални по пол паспорти, съобщи news.sky.com.
Коментари Харесай

ЧОВЕШКИ ПРАВА: САЩ въведоха неутрални по пол паспорти

Съединените американски щати вкараха неутрални по пол паспорти, заяви news.sky.com.

Колоната за пол ще съдържа алтернатива „ X “ в допълнение към „ мъж “ и „ жена “. Въпреки че е единствено дребна спомагателна графика за попълване на пола, това е голяма стъпка за Д. Охеда, неутрално по пола лице, което стана един от първите американци, кандидатствали за безпристрастен по пола паспорт.

„ Семейството ми към момента не схваща какво върша “, сподели Охеда, 34-годишен деятел на име Д., който употребява за себе си местоименията „ те, това “.

Възможността за приемане на сексуален паспорт „ X “, предоставена от администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, беше горещо приветствана от почти 1,2 милиона американци, чиято полова еднаквост е отвън категорията „ мъж или жена “.

Републиканските законодатели в цялата страна към този момент одобриха закон, който съгласно критиците лимитира правата на ЛГБТИ общността и евентуално ще подхрани напрежението сред лагерите в другояче разграничената нация.

Когато попълнят „ X “ в паспорта, неутралните по пола лица не би трябвало да потвърждават положението си с медицински досиета.

Родена като жена, Охеда работи като уредник в Националния център за транссексуално тъждество (NCTE) и има докторска степен по логика на психиката. Той също се дефинира като транс човек.
През октомври Държавният департамент издаде първия американски паспорт с маркировка „ X “ за пол, след дълго правосъдно дело с мъж от Колорадо, който е интерсексуален.

Едва на 31 март, Международният ден на транссексуалната видимост, Държавният департамент разгласи, че уголемява това право на всички американци.

Издаването на безпристрастен по пола паспорт в Съединените щати не е първото в света. Австралия стартира да издава „ Х “ паспорти през 2011 година, като Нова Зеландия, Канада, Германия, Аржентина, Пакистан и Непал последваха образеца.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР