Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) наказа дисциплинарно с

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) наказа дисциплинарно с
Коментари Харесай

Съдийската колегия наказа с две забележки Методи Лалов, но не го освободи

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) наказа дисциплинарно с две забележки съдията от Софийския областен съд Методи Лалов. Дисциплинарните санкции бяха наложени след траяло няколко часа разискване при закрити врата и недояждане с 8 гласа " за " и един " срещу ".

Срещу двете дисциплини санкции се разгласи ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, а трима от членовете си направиха отказ и не гласоподаваха.

Още сутринта колегията отхвърли на Лалов да бъде обществено изслушан по дисциплинарното произвеждане против него. Решението за отхвърли беше взето с 11 гласа " за ". Отново единственият подкрепил молбата на Лалов бе Лозан Панов. Причината настояването да бъде отхвърлено е, че по закон не е планувана опция за обществено чуване на засегнатия магистрат по дисциплинарни производства. Обикновено те са закрити.

Самият Лалов пристигна на съвещанието на колегията, която през днешния ден няколко пъти ще се занимава с него. Освен дисциплинарното произвеждане съдиите във Висш съдебен съвет би трябвало да обсъдят сигнал против него поради политически изказвания и пропаганда за избрана политическа партия в ефир, както и мнение на Съюза на съдиите в България.

Отделно, като спомагателна точка в дневния ред бе импортирана и самата оставка на Лалов, чието гласоподаване няколко пъти към този момент бе отлагано. Въпросът с оставката още веднъж провокира спор в правосъдния съвет - този път за това дали да бъде дислокиран дневния ред и Лалов да бъде освободен преди разглеждането на дисциплинарката и сигнала против него или оставката му да остане за финала на съвещанието.

Даниела Марчева акцентира, че със заповед на основния секретар на Висш съдебен съвет са избрани правила за сформиране на дневния ред и като първи точки се преглеждат дисциплинарните производства. " Не бива да се основават привилегии за избрани магистрати. В практиката на Висш съдебен съвет липсва казус спомагателна точка, каквато е оставката, да се преглежда преди постоянните ", сподели Марчева.

Ако Лалов първо бъде освободен от служба, разискването на всички останали въпроси, свързани с него, се обезсмислят. С 9 на 3 гласа Съдийската гилдия реши да следва точките в дневния ред и първо да се произнесе по дисциплинарното произвеждане, по-късно по сигнала на Вътрешна македонска революционна организация и едвам на финала да гласоподава дали да го освободи.

На процедура обаче това няма по какъв начин да се случи през днешния ден, защото разискването на дисциплинарното произвеждане продължи няколко часа. В 15:00 ч. е оповестено съвещанието на Комисията по професионална нравственос към Висш съдебен съвет, която би трябвало да даде умозаключение за единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. Процедурата е оповестена като обществена и е планувана преди няколко дни, а това ще наложи съвещанието на съдийската гилдия да продължи в различен ден.

След като чу, че е осъден с две дисциплинарни санкции " забележка ", Методи Лалов съобщи пред публицисти, че не е склонен. Той към момента не знае по кое време ще бъде освободен, откакто още на 1 август е изискал да напусне правосъдната система, считано от 2 септември. Лалов напомни, че към този момент две години чака изговаряне по дисциплинарните каузи, а в този момент съдийската гилдия се занимава с тях, вместо с оставката му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР