Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно
Коментари Харесай

Съдийската колегия отказа да накаже шефа на Апелативния спецсъд за делото `Иванчева`

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет отхвърли да образува дисциплинарно произвеждане против ръководителя на Апелативния профилиран углавен съд Георги Ушев.
 Апелативният спецсъд няколко пъти е нарушил закона при връщането на Иванчева в ареста
Решението е взето с 9 на 1 гласа на днешното постоянно съвещание.

На 11 февруари ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесе в Съдийската гилдия предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на Ушев. Предложението се основава на отчета на комисията от Върховния касационен съд, която ревизира активността на Апелативния профилиран съд по делата против някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Лозан Панов е на мнение, че Георги Ушев е направил две дисциплинарни нарушавания. Първото е деяние, накърняващо престижа на правосъдната власт: отвън кръга на своите служебни пълномощия като административен началник на по-горестоящ съд Ушев е дал устно предписание на арбитър от по-долустоящ съд (докладчик по н.о.х.д. № 2617/2018 година на Специализирания углавен съд) да извърши в действителност и правни дейности по посоченото дело, които не подхождат на нормативни разпореждания, нито на открита правосъдна процедура.

„ Това държание като административен началник на по-горестоящ съд съставлява интервенция в работата на арбитър от по-долустоящ съд, която не се основава на законови пълномощия, в това число такива, касаещи администрирането на делата и жалбите или митингите. Последното е изключително значимо като се отчетат съответните условия, а точно, че в тази ситуация не се открива безучастие от страна на докладчика по делото, нито забавено или ненавременно осъществяване на дължимите процесуални дейности (по правене на протокола от правосъдното съвещание, подписването му и т. н.), нито по администрирането на постъпилия митинг и съдържащото се в него искане по член 343 Наказателно-процесуален кодекс “ – твърди ръководителят на Върховния касационен съд.

Според него с дейностите си ръководителят на АСНС е позволил невиждано накърняване на главната роля на съда на самостоятелен и неутрален съдия за реализиране на правораздавателната активност при съблюдаване на правилата на правдивост и тъкмо използване на законите по отношение на всички страни в процеса.

Второто, посочено от ръководителя на Върховен касационен съд, дисциплинарно нарушаване е обвързвано с образуването на делото, с което са променени ограниченията за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от „ задържане под стража “ в „ домакински арест “.

Панов акцентира, че са позволени следните нарушавания: без да е планувана опция за формиране на независимо произвеждане по член 343 Наказателно-процесуален кодекс пред въззивната инстанция; без да са спазени условията на процесуалния закон за инспекция на прецизност и замяна на книжата; при липса на кадърен, предстоящ на прекъсване правосъден акт за изменение на ограниченията за неотклонение на подсъдимите, подписан от правосъдните заседатели – членове на правосъдния състав, и правосъдния секретар според член 311, алинея 2 от НПК; без да е решил, че нерегламентирания в Наказателно-процесуален кодекс „ непълен “ протокол не съставлява формален правосъден акт, обективиращ волята на съда. Протоколът по н.о.х.д. № 2617/2018 година по разказа на СНС е изпратен на АСНС на 16.11.2018 година – 18.05 ч., т. е. след произнасянето на въззивната инстанция по особеното искане.

" Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет взе поради, че в отчета се вършат констатации за изолиран случай на неправилна процедура по член 343 от Наказателно-процесуален кодекс, относима към прекъсване на осъществяването на правосъдни избрания, постановени по реда на член 270 от Наказателно-процесуален кодекс. Посочва се и недостатъчност на наредбата на член 343 от Наказателно-процесуален кодекс, и липса на правосъдна процедура по нейното приложение при образуването и администрирането на производствата, заради което и не може да се направи извод за позволени дисциплинарни нарушавания " - оповестиха от пресцентъра на Висшия правосъден съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР