Преди дни около името на Мумджиев се разгоря скандал, довел

...
Преди дни около името на Мумджиев се разгоря скандал, довел
Коментари Харесай

Оскандаленият съдебен инспектор Мумджиев поиска да се върне на работа като следовател


Преди дни към името на Мумджиев се разгоря скандал, довел до оставката му. На 9 май той дошъл във Враца за инспекция в районната прокуратура. Настанил се в хотел, като през цялото време злоупотребявал с алкохол. По време на престоя си съдъбният контрольор няколко пъти отправял полови подмятания към камериерки и сервитьорка, написа lex.bg.

Служителите се обърнали към полицията, локалната прокуратура също направила инспекция. Пред проверяващите личният състав на хотела споделил, че Мумджиев бил съвсем непрекъснато пийнал, държал се непочтено като отправял и полови подмятания, обяснявал, че е властта и такива като него имало единствено 10 индивида в България, казвал, че е популярен, че познава министри и доста значими хора в страната, към някои чиновници се държал " като с плебеи " и така нататък

Мумджиев е бил за малко арестуван, а прокуратурата го проверява за осъществяването на непристойни дейности , жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото като е отправял обидни думи към личния състав.

И.ф. основният прокурор Борислав Сарафов изпрати отчет с " данни за непочтено, срамно и мощно уронващо престижа на правосъдната власт държание на Александър Мумджиев " на Народното събрание, на Прокурорската гилдия и на основния контрольор Теодора Точкова.

В публична позиция ИВСС се разграничи от държанието на Мумджиев и изиска от Народното събрание неговото освобождение. По закон Народното събрание избира и освобождава инспекторите.

В петък, 17 май, Мумджиев подава оставката си в Народното събрание . Той подаде и заявление до основния контрольор за преустановяване на трудовото му правно отношение като още същия ден Теодора Точкова издаде заповед, с която го разгласи за прекъснато, считано от същата дата.

Също на 17 май Мумджиев е подал молба в Прокурорската гилдия, с която желае да бъде възобновен на длъжността следовател в СГП, която заемаше преди да стане контрольор.

Вчера оставката му беше единствено оповестена в Народното събрание, защото съгласно решение на Върховния административен съд не е належащо категорично гласоподаване.

Днес ръководителят на Комисията за атестирането и състезанията Огнян Дамянов рапортува заявката на Мумджиев. Но подсети, че на 22 декември 2023 година колегията е възстановила магистратите-инспектори на длъжностите, които са заемали преди този момент, считано от датата на встъпването на новоизбраните инспектори.

Дамянов сподели още, че в това време в Прокурорската гилдия е постъпил и отчет от районния прокурор на Враца Камен Каменов за държанието на Мумджиев в хотела в града. Този отчет е бил прегледан от етичната комисия към ПК, която е приела, че Александър Мумджиев не съблюдава в целокупност условията на Кодекса за етично държание на прокурорите и следователите и не има в цялост нужните качества, с цел да бъде възобновен като следовател.

Според Дамянов тези нови данни би трябвало да бъдат разисквани, преди да се вземе дефинитивно решение по настояването за обновяване. Затова той предложи колегията първо да възобнови административното произвеждане, да изпрати отчета на РП-Враца на Александър Мумджиев, който да се запознае с него и да бъде поканен на съвещанието на 29 май на чуване.

Стефан Петров поддържа предложенията за решения, като добави, че според член 35 от Административнопроцесуален кодекс Александър Мумджиев имам право да се запознае с новите условия, а колегията би трябвало да го предложения на чуване, тъй като има право и да изложи своите съображения.

Единодушно колегията гласоподава предложенията, направени от Дамянов, добавя lex.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР