Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не позволи на председателя

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не позволи на председателя
Коментари Харесай

Съдийската колегия не позволи на Лозан Панов да направи съкращения във Върховния съд

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет не разреши на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да направи съкращения в съда. Предложението на Панов беше за редуциране на 4 щата - два в гражданската и по един в комерсиалната и наказателната гилдия. Председателят на Върховен касационен съд стимулира концепцията на база на разбор на степента на натовареност и поради следената устойчива наклонност за понижаване на броя на формираните каузи.

Нито един от петимата съдии от Върховен касационен съд, членове на правосъдния съвет не поддържаха Панов. От съвещанието отсъстваше Олга Керелска. " За " гласоподава само самият Панов и Атанаска Дишева, която е магистрат от Върховния административен съд. Предложението на комисията по атестирането и състезанията е одобрила да бъде

Пред колегията Панов съобщи, че със съкращаването на 4 бройки на висши съдии, които получавали по 6000 лева заплата, можело да се открият 12 щата за районни съдии. В това някои от членовете видяха опит съдиите да бъдат разграничени.

Пръв реагира Севдалин Мавров, арбитър от Върховен касационен съд и определен от магистратите:

" Много добре квалифицирано изявление, единствено не знам дали мястото му е тук. Но и аз съм стимулиран – от сътрудниците, които са ме избрали. Не съм склонен да противопоставяме работата на районни, окръжни, апелативни, висши съдии и да ги разделяме. Много добре знам по какъв брой часа работят висшите съдии, докога остават на работа, по какъв начин идват и в събота и в неделя. Не противопоставяйте висшия съд на другите съдилища.Ще гласоподавам срещу съкращаването на всяка една численост. Не говорете, че сега Върховен касационен съд може да работи с доста по-малко хора, не забравяйте, че не сме съд освен по правото, само че и по обстоятелствата ", реагира още Мавров.

Реагираха още няколко от членовете на колегията, като беше отхвърлено и предлагането да бъдат изслушани заместник-председателите на съда и ръководители на колегиите. Крайното решение ще бъде взето от пленума.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР