Съдийката не смята да подава оставка Мисля, че искате твърде

...
Съдийката не смята да подава оставка Мисля, че искате твърде
Коментари Харесай

Съдия Гьонева за нарязаното момиче: Средна телесна повреда е, когато има опасност за живота

Съдийката не счита да подава оставка
" Мисля, че желаете прекалено много от мен ", отговори тя на въпрос ще се причисли ли към митинга

" В случая заключението на съдебномедицинската експертиза открива пострадвания, които поотделно и в цялост сочат за краткотрайно разстройство на здравето, само че не рисково за живота. Затова колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за обществеността и ние го разбираме, само че законодателят го квалифицира като лека телесна щета, в случай че и да не е лека в житейския смисъл. В този случай, с цел да има междинна телесна щета, следваше да е налице най-малко краткотрайно разстройство на здравето, само че рисково за живота, а ние това не го установихме ".

Това разяснява на брифинг пред медиите арбитър Татяна Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора, която е била докладчик по делото за мярката за неотклонение на Георги Георгиев, обвинен за обезобразяването на 18-годишната си другарка с макетно ножче. Съдебен състав от трима души го пусна на независимост, като окачестви действието му като лека телесна щета. Facebook и другите обществени мрежи от няколко дни упрекват арбитър Гьонева, че тя е в основата на решението и я заливат с хейтърски постове.

Гьонева заключи, че доказателствата по делото не са подплатили настояванията за междинна телесна щета.

" Аз съм уверен, че правосъдният състав, който е тричленен и единомислещо е подписал правосъдния акт, е решил доказателствата по делото и е постановил съответния правосъден акт, който съгласно мен е закономерен. Той е в унисон с настояването на представителя на Окръжната прокуратура ", сподели ръководителят на съда Красимир Георгиев.

" В този случай ние сме длъжни при породено телесно увреждане и искане на най-тежката мярка, да обсъдим доказателствата, които сочат освен на съпричастност на обвинения в съответната предприемчивост, само че и в това доказателствата по делото да откриват наличната подготовка, за която той е притеглен ", сподели арбитър Гьонева.

Тя изясни, че той е притеглен за междинна телесна щета и че в този случай са доста значими медицинските експертизи.

" Съдейки по тези открити пострадвания от заключението на правосъдния доктор, чиято подготвеност аз несъмнено не оборвам, ние трябваше да установим дали декларираното в заключението покрива някои от пострадванията, които законът е въвел в наредбата на член 129, с цел да се убедим освен че това лице е нападнало потърпевшата, само че и че това закононарушение фактически е междинна телесна щета ", сподели съдийката. Става въпрос за член 129 от Наказателния кодекс.

" Разбира се, че се тормозих. Целият състав се тормози ", отговори тя на въпрос дали се е тормозила, когато е видяла фотосите на момичето.

" Не имам намерение, не. Аз обичам работата си, работя с готовност и сърце ", отговори тя на въпрос дали счита да подаде оставка, след огромното публично неодобрение от решението ѝ. Колегата ѝ арбитър Тоньо Тонев, който е бил ръководител на състава, освободил насилника, я похвали и я разказа като " съвършен арбитър ".

" Мисля, че желаете прекалено много от мен ", отговори Гьонева на въпрос дали ще се причисли към митингите против насилието. Обясни обаче, че е срещу насилието и поддържа събитието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР