Съдия казва, че използването на „Голямата лъжа“ от CNN по отношение на Тръмп не е клевета

...
Федерален съдия във Флорида отхвърли в петък дело за клевета
Коментари Харесай

Федерален съдия във Флорида отхвърли в петък дело за клевета на стойност 475 милиона долара, заведено от бившия президент Доналд Тръмп срещу CNN, което обвини мрежата, че го клевети, като използва фразата „голямата лъжа“ и предполагаемо го сравнява с Адолф Хитлер.

Окръжният съдия Рааг Сингхал, назначен от Тръмп през 2019 г., каза, че използването на фразата или подобни изявления са мнение, което не отговаря на стандарта за клевета.

„Използването на фразата „Голямата лъжа“ от CNN във връзка с предизборните предизвикателства на Тръмп не дава повод за правдоподобно заключение, че Тръмп се застъпва за преследването и геноцида на евреи или друга група хора. Никой разумен зрител не би могъл (или не би трябвало) правдоподобно да направи това позоваване“, пише Сингал.

„Да бъдеш „подобен на Хитлер“ не е проверимо твърдение за факт, което би подкрепило иск за клевета“, добави Сингхал.

Делото е едно от многото, заведени от Тръмп срещу медии, включително CNN, The New York Times и The Washington Post, възразяващи срещу отразяване по време на неговото президентство и след президентските избори през 2020 г., които той загуби от Джо Байдън.

Тръмп обвини CNN в „кампания за разубеждаване под формата на клевета и клевета“ и в създаване на „фалшива и подстрекателска връзка“ между него и Хитлер.

„Подобно на Тръмп и личности от CNN... Съдът намира нацистките препратки в политическия дискурс (направени от която и да е „страна“) за омразни и отблъскващи“, пише Сингал. „Но лошата реторика не е клевета, когато не включва неверни твърдения за факти.“

CNN отказа да коментира решението.

Кампанията на Тръмп не отговори веднага на искане за коментар.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР