Съдбовно решение на парламента донесе обрат за Лукойл. Депутатите одобриха

...
Съдбовно решение на парламента донесе обрат за Лукойл. Депутатите одобриха
Коментари Харесай

Обрат за Лукойл. Съдбовно решение

Съдбовно решение на Народното събрание донесе поврат за „ Лукойл ”. Депутатите утвърдиха отлагането на дерогацията на съветския нефт с една година.

Това значи, че “Лукойл Нефтохим Бургас “ ще работи с съветски нефт до 30 септември 2024 година. Дотогава поетапно рафинерията би трябвало да сменя произхода на нефта, който употребява.
-->
Промените бяха гласувани в четвъртък в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Ден по-рано пред икономическата комисия в Народното събрание министърът на стопанската система Богдан Богданов предизвести, че въвеждане на възбрана за импорт на съветски нефт при до момента планувания 30-дневен период ще докара до скок в цените на горивата и възможен недостиг.

" Реалистичният период е 12 месеца, или 1 октомври 2024 година да отпадне дерогацията. Рисковете се огромни, изключително за 30-дневния период както е заложено сега. Не мога да предвиждам какви биха били тъкмо цените, само че цените ще се покачат доста и тук би трябвало да се каже, че ще има и благоприятни условия за далавера и може би дефицит даже на горива ", съобщи Богданов.

Предвижда се рафинерията до 31.12.2023 година да има право да преработва не повече от 80% нефт с съветски генезис, до 31.03.2024 година не повече от 75%, до 30.06.2024 година не повече от 50%, до края на септември другата година не повече от 25% и по този начин до 01.10.2024 година, когато дефинитивно " Лукойл " ще би трябвало да премине към преработката на нефт с неруски генезис.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР