Съдът в Германия не може лесно да отнеме родителските права

...
Съдът в Германия не може лесно да отнеме родителските права
Коментари Харесай

Педофилия и издевателства: Как се отнемат деца в Германия


Съдът в Германия не може елементарно да отнеме родителските права на хора, даже при съмнения за полови издевателства над деца. А каква е обстановката в Съединени американски щати, Франция или Дания? Защо има от ден на ден закононарушения на педофили?

. В дребна дворна сграда в Мюнстер години наред дребни деца са били брутално изнасилвани, а актовете - заснемани и продавани в интернет.

Случаят в Мюнстер не е изключение. По данни от престъпната статистика през 2019 служителите на реда в Германия са разследвали над 12 000 случая на полови издевателства над деца – с 65% повече спрямо 2018 година. Общият брой на закононарушенията, свързани със полова насила над деца, се е повишил с 9% до 15 900.

Търговията с детска порнография

Известно е, че търговията с детска порнография се е трансформирала в “голям пазар, съвсем в промишленост ”, както се изрази тези дни немската християндемократка Анегрет Крамп-Каренбауер. Затова тя настоя за по-строги санкции против причинителите.

За посягане над дете се плануват до 15 години затвор, само че тези, които „ единствено преглеждат " сходни фотоси или видеоклипове, не ги грозят съществени наказания. “Не може една кражба от магазин да се санкционира по-строго, в сравнение с набирането на фотоси и записи с детска порнография ”, сподели Крамп-Каренбауер.

Много постоянно насилниците на деца са техните татковци, чичовци или другари на семейство. Понякога това става даже със знанието на майките. В страната има над 560 районни подразделения на Германската работа за отбрана на децата, чиято цел е да предотвратят всевъзможен тип насилия.

В Германия е мъчно да отнемеш деца от родителите им

Те са длъжни да се намесват освен при съмнение за полова корист, само че и при опасност, провокирана от физическо принуждение или родителска немарливост. Според Федералната статистическа работа, през 2018 година е открита директна опасност в над 50 000 случая – с 10% повече, в сравнение с през миналата година.

Дори и при съществуването на съществени подозрения за принуждение, законите в Германия не разрешават децата да бъдат елементарно отделяни от родителите им – без значение дали краткотрайно или продължително.

„ Заради горчивия опит от времето на националсоциализма в конституцията на страната е посочено, че грижите и възпитанието на децата са естественото право на родителите “, разяснява Ханс-Юрген Шимке, професор по право от университета в Мюнстер. Правото на родителите да отглеждат своите деца се преглежда като обикновено човешко право. Там страната не може да се меси.

Как е в Съединени американски щати, Франция и Дания ?

Това е немска специфичност, изяснява Шимке и добавя, че в страни като Съединени американски щати, Дания или Франция нещата са по-различни.
Редакцията предлага
„ В Съединени американски щати, да вземем за пример, родителските права са уредени по напълно различен метод. Там методът е доста по-прагматичен. Забранено е да вземем за пример децата до 12-годишна възраст да се оставят сами у дома или да не бъдат надзиравани от родител, до момента в който играят на детската площадка – в такива случаи са вероятни санкции.

В Дания пък още от момента на раждането на децата те се съпровождат от фамилен съветник, който следи доста деликатно държанието на родителите и развиването на децата ”. Сходно е и ситуацията във Франция, където връзките сред страната и родителите са сложени на напълно друга основа. Там го назовават „ израстване в изискванията на обществена отговорност “, забележете - не на частна отговорност “, прибавя професорът юрист.

Към 2018 година към 175 000 деца в Германия са живеели в обществени домове или при приемни фамилии. Решението за обособяване на дете от фамилията се взима от съда. Там обаче родителските права постоянно се оказват с по-голяма тежест от евентуалната опасност за децата. Съдиите на процедура са длъжни да намерят задоволително основателни аргументи за обособяване на детето от родителите му, което не постоянно е елементарно, споделя юристът Шимке, който има богат опит като ръководител на Съюза за отбрана на децата в Северен Рейн-Вестфалия.

Когато съдът вземе неверно решение

Случаят в Мюнстер шокира Германия

Ако Семейният съд отсъди против Службата за отбрана на децата, ръцете ѝ са вързани. Тя, несъмнено, може да апелира и да отиде на по-горна инстанция, само че това лишава скъпо време, в което детето продължава да живее в фамилията, което от време на време се оказва съдбовно. Така е било очевидно и в тази ситуация с Мюнстер, където бе разрушена педофилска мрежа, за която писа Дъждовни води.

Службата за отбрана на децата е желала да отнеме родителските права на майката на едно от изнасилваните деца, защото приятелят ѝ е бил прочут на полицията с това, че има и популяризира фотоси с детска порнография. Тъй като мъжът не е живеел в дома на майката, съдът обаче не е видял съображение за опасност на детето. Фатално решение, както се оказа по-късно.


Отнетите деца на ГДР
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР