Съдът отмени наредба, по която НЗОК плаща за лечението на

...
Съдът отмени наредба, по която НЗОК плаща за лечението на
Коментари Харесай

Съдът отмени скандална наредба на Здравната каса, ето какви промени вече няма да важат

Съдът анулира разпоредба, по която НЗОК заплаща за лекуването на пациентите. Решението не е дефинитивно, оповестява bTV.

Върховният административен съд анулира наредбата, която дефинира главния пакет медицински действия, които Здравната каса заплаща – това са проучвания и болнично лекуване. Наредбата беше призната по времето на Петър Москов. Сега съдът я анулира, защото текстът в закона, въз основата на който тя е призната, в действителност е разгласен за противоконституционен.

Проблемният текст вкарваше главен и спомагателен пакет здравна помощ, определян с разпоредба на министъра. През 2016 година съдът го разгласи за противоконституционен.

Сега оповестяването на наредбата за главния пакет за оскъдна кара пациентите да се питат дали Касата ще продължи да заплаща лекуването им.

Според шефове на лечебни заведения решението на съда значи, че Касата и Лекарският съюз би трябвало да договарят какво и какъв брой да се заплаща от страната, а не министърът посредством разпоредба.

" Ще има напрежение в системата, заради обстоятелството, че има съмнение в адвокати, в Министерство на здравеопазването, в НЗОК, само че съгласно мен няма причина да настане безпорядък ", съобщи Андрей Марков, ръководител на Българска болнична асоциация.

Все още не е ясно дали министерството ще апелира решението на съда.

" Самият акт на обжалване съгласно мен би бил позорен за министъра, за юристите, които ще се подпишат под една такава тъжба, тъй като решението е безусловно изрично ", съобщи Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

В съда е нападнат и рамковият контракт за 2016 година, поради отвод Касата да заплати надлимитна активност на лечебните заведения.

От здравното министерство обясниха, че образуват работна група, която да прегледа анулираната от съда разпоредба и да реши идващия ход на институцията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР