Съдържание:Какво се случва при радиация? Йодът-131Ползи от приема на йод

...
Съдържание:Какво се случва при радиация? Йодът-131Ползи от приема на йод
Коментари Харесай

Защо се пие йод при радиация?

Съдържание:

Какво се случва при радиация? Йодът-131Ползи от приема на йод при радиация  йод ‹›  Загряващи пластири при болки и контузии Препоръчано за теб:Загряващи пластири при болки и травми20.00 лева.Виж ››

Вероятно сте чували, че при огромно радиационно облъчване или повишени равнища на радиация се предлага да се приема йод с профилактична цел. И евентуално това ви се коства необичайно. Има извънредно ясно и разумно пояснение за нуждата от приема на йод при радиация.

Какво се случва при радиация?

Но първо да поясним някои детайлности за радиацията. Когато е налице радиационно облъчване, клетките в организма страдат, като могат да се повредят и в последна сметка да се трансфорат в канцерогенни.

ДНК-то на индивида е дотолкоз добре устроено, че съумява да се оправи с ниските радиационни предавания и да се регенерира. Но високите нанасят трайни и от време на време – съдбовни вреди.

Йодът-131

При съществуването на радиация във въздуха има плътност с радиоактивния йод-131. Ако той бъде усвоен от организма, следствията за индивида могат да бъдат доста тежки.

Усвояването му би могло да стане посредством щитовидната жлеза, която е този орган в човешкото тяло, който „ гълтам “ йод, с цел да действа вярно. Жлезата не може да разграничи радиоактивния от нерадиокативния йод и тя би се наситила с рисковото вещество, до момента в който вдишваме радиоактивния въздух.

 йод при радиация

Но в случай че преди този момент бъде наситена с безвреден йод, тя няма да има потребност от друго количество и няма да всмуква йод-131. Така попадналият в организма радиоактивен йод ще бъде изхвърлен посредством отделителната система, без да нанесе увреждания.

Ползи от приема на йод при радиация

Именно заради изброените аргументи се приема безвреден за организма йод по време на радиация – с цел да „ се нахрани “ щитовидната жлеза превантивно и да се защищити от поемането на радиоактивния йод 131. По този метод се прави профилактика на хипотиреоидизъм и рак на щитовидната жлеза.

Една доза от препарата Калий Йодидум, който се ползва в сходни случаи, е задоволителна за 24-часово предотвратяване от засищане с радиоактивни йодни изотопи. Но от време на време е належащ банкет в продължение на няколко денонощия – до 10 дни, когато е налице дълготрайно радиационно замърсяване.

Разбира се, посредством приема на нерадиоактивен йод ще се защищити организма единствено от рисковия йод, само че не и от останалите радиоактивнни съставки във въздуха, които се излъчват при радиационно облъчване. Те също са доста токсични и могат да бъдат мощно увреждащи за човешкото тяло.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР