Съд в Саудитска Арабия осъди мъж на смърт заради публикациите

...
Съд в Саудитска Арабия осъди мъж на смърт заради публикациите
Коментари Харесай

Осъдиха мъж на смърт в Саудитска Арабия заради публикации в Twitter и Youtube

Съд в Саудитска Арабия осъди мъж на гибел поради изявленията му в обществената мрежа Twitter (Х), и активността му в YouTube , оповестява " Асошиейтед прес ".

Обвиненията, повдигнати против Мохамед бин Насър ал-Гамди , включват " изменничество на неговата вяра ", " нарушение на сигурността на обществото ", " скрит план против държавното управление " и " оборване на кралството и престолонаследника ". Онлайн активността му е опоменатата причина.

Саудитските управляващи не показаха за какво са се насочили съответно към ал-Гамди , който е пенсиониран преподавател и живее в град Мека. От " Асошиейтед прес " настояват, че брат му Саид бин Насър ал-Гамди е добре прочут критик на саудитското държавно управление и живее във Англия.

" Това подправено решение има за цел да ме засегне персонално след несполучливите опити на проверяващите да ме върнат в страната ", написа Саид в Twitter предходната седмица.
 Екзекуциите поради опиати в Иран скочиха тройно
Екзекуциите поради опиати в Иран скочиха тройно

Най-малко 173 души, наказани за закононарушения, свързани с опиати, са обесени от началото на годината

Това не е първият случай, когато страната подхваща превишени ограничения против критиците ѝ.

Докторанта Салма ал-Шехаб и други са изправени пред десетилетия затвор поради мнения по интернет. Присъдите наподобява са част от по-широките старания на престолонаследника Мохамед бин Салман да изкорени всяко непокорство в кралството.

" Смъртната присъда на Ал-Гамди поради туитове е извънредно ужасяваща, само че е в сходство с ескалиращите репресии на саудитските управляващи ", сподели Лина Алхатлул, началник на организацията по правата на индивида в Саудитска Арабия ALQST.

" Не е имало задоволително митинги против дългите присъди, издадени против свободата на словото, като 27-годишната такава против Салма ал-Шехаб. Властите одобриха това като зелена светлина да удвоят репресиите си ", сподели Алхатлул. " Те изпращат ясно и злокобно обръщение - че никой не е в сигурност и даже една обява в Twitter може да ви убие. "

Саудитска Арабия и преди е арестувала членове на фамилиите на критиците си отвън страната . Това е средство за напън върху тях да се завърнат вкъщи. Присъдата провокира незабавни рецензии от интернационалните правозащитни групи.
 Нидерландия и Канада дават Сирия на Международния съд
Нидерландия и Канада дават Сирия на Международния съд

Заради хипотетични случаи на изтезания

" Репресиите в Саудитска Арабия доближиха отблъскващ нов стадий, когато съдът може да издаде смъртна присъда за мирни изявления в Twitter ", сподели Джоуи Шей, откривател в Human Rights Watch.

Случаят припомня на обстановка от детска приказка, където султанът заповядва да бъде обезглавен момъкът, дръзнал да му опонира. Това обаче е по-скоро образец за предишното на Близкия Изток, в сравнение с небивалица. Освен това в историята на света не всички кръвожадни водачи са били султани.

Броят на изтезанията в Саудитска Арабия е един от най-високите в света. Според Amnesty International единствено Китай и Иран са екзекутирали повече от жителите си .

Миналата година Саудитска Арабия е осъдила на гибел 196 пандизчии. Това е най-високият брой, регистриран от Amnesty от 30 години. Само за един ден предишния март кралството е екзекутирало 81 души. Това е най-голямата известна всеобща екзекуция, осъществена в кралството в актуалната му история.

Случаят на Ал-Гамди обаче наподобява е първият в настоящата принуда, която постанова смъртно наказване против някого за държанието му онлайн.
 Организация на обединените нации одобри противоречива резолюция за религиозната ненавист
Организация на обединените нации одобри противоречива резолюция за религиозната ненавист

Западните страни се тревожат, че се лимитират правата на индивида и свободата на изразяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР