Съчетаване на най-доброто от два свята: австриецът Себастиан Курц непрестанно

...
Съчетаване на най-доброто от два свята: австриецът Себастиан Курц непрестанно
Коментари Харесай

Коалиционният договор между десни и "Зелени" в Австрия: "най-доброто от два свята"

Съчетаване на " най-хубавото от два свята ": австриецът Себастиан Курц непрекъснато повтаря тази дефиниция, с цел да опише съдружния контракт, който консервативната му партия подписа с еколозите.

Новото държавно управление на десницата и " Зелените ", което встъпи в служба през вчерашния ден, си е сложило амбициозни цели за възстановяване на климатичния баланс на страната и ще следва твърда линия към имиграцията съгласно Курц.

Ето някои съществени моменти от управническата му стратегия:

Въглеродна индиферентност до 2040 година

Австрийското държавно управление желае да се показа по-добре, в сравнение с в заложената цел в наскоро признатото съглашение сред страните от Европейски Съюз да се реализира въглеродна индиферентност до 2050 година

Въглеродна индиферентност значи дадена страна да не излъчва повече парникови газове, които провокират световното стопляне, в сравнение с гълтам, да вземем за пример посредством гори, почви и океани. В Европа Норвегия, Финландия и Швеция към този момент са си сложили за цел да реализират въглеродна индиферентност преди 2050 година

Ахилесовата пета на Австрия са точно излъчванията й на въглероден диоксид, изключително обвързваните с превоза. Между 1990 и 2017 година Австрия и още пет други страни от Европейски Съюз са били единствените, чиито излъчвания парникови газове са нарастнали, а за целия Европейски Съюз тези излъчвания са спаднали с 22 %.

Експертите приветстват климатичните упоритости на новото държавно управление, само че акцентират мащабите на усилието, което би трябвало да се постави.

По-зелен превоз, жилища и енергетика

Докато " Зелените " и доста експерти призоваваха да се вкара австрийски налог върху излъчванията въглероден диоксид, какъвто съществува в доста страни от Европейски Съюз, в това число Германия, консерваторите отложиха тази мярка. Работна група ще изследва въпроса от 2022 година

Коалиционният контракт по тази причина пък планува мощно нарастване на таксата " климат " върху самолетните билети, която ще стане 12 евро за полетите на малко и приблизително разстояние (сега тя е надлежно 3.5 и 7.5 евро).

За по-екологичен пътен и железопътен превоз държавното управление желае да сътвори карта за по 3 евро дневно, която ще разреши да се употребява публичният превоз в цяла Австрия, да усили каузи на напредванията с велосипед от 6 на 13 % и да накара всички нови таксита, транспортни средства чартърен и публичният автопарк да употребяват екологични енергоносители.

Целта е също до 2030 година да се употребяват 100 % възобновими енергоизточници, да се забрани отопляването с нефт или въглища за частни лица и използването на газови печки в новите жилища.

Растеж, бюджет и околна среда

В една благоденстваща страна, чиято динамична стопанска система се опира на здрава мрежа от дребни и междинни предприятия, австрийското държавно управление залага на правилото, че растежът не е зложелател на околната среда.

" Инвестициите в публичния превоз или отбраната на климата ще подтикват икономическата активност ", твърди Себастиан Курц.

Икономисти обаче акцентират, че ще е мъчно да се откри бюджетният баланс за разнообразни капиталови пера в интерес на климата в случай, че консерваторите желаят да продължат да понижават налозите, което е един от политическите цели на младия канцлер. Заложени са понижения на налога върху прихода и на корпоративния налог.

Имиграция против бистрота

Консервативната Австрийска национална партия счита, че е наложила твърдата си линия по въпросите на имиграцията и сигурността. Еколозите пък декларират, че са създателите на упорит раздел за възстановяване на прозрачността в публичния живот.

Десницата на Себастиан Курц упорства за две емблематични ограничения: възбрана на носенето на забрадки в учебно заведение за девойки до 14-годишна възраст и основаване на механизъм за авансово задържане на лица, които са считани за рискови.

Понятието за национално преимущество за австрийци за сметка на неавстрийски жители, което беше въодушевило голям брой планове на предходното държавно управление на Курц с крайната десница, напълно отсъства в новата управническа стратегия.

Сред ограниченията за възстановяване на прозрачността в страна, която наскоро бе разтърсена от голям брой кавги, са усилване на пълномощията на Сметната палата и право на достъп до административни документи. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР