Събралите се в морската столица носеха плакати Позор и Къде

...
Събралите се в морската столица носеха плакати Позор и Къде
Коментари Харесай

Протест в няколко града с искане да се върне машинният вот, заплахи срещу членове на ЦИК



Събралите се в морската столица носеха плакати " Позор " и " Къде е правото " и приканиха за оставка на членовете на ЦИК. 

Група жители стачкуваха и в центъра на Русе в поддръжка на машинното гласоподаване.  " Тук сме, с цел да изразим мнението си. Искаме да има машинно гласоподаване, с цел да се почтени изборите, тъй като на отминалите избори имаше доста невалидни бюлетини ", сподели Радослава Иванова пред Българска телеграфна агенция. 

" Като всеки младеж желая да мога да гласоподавам на машина, с цел да не ми задраскат бюлетината и да стане невалидна ", изясни друга протестираща - Цветелина Цветанова. Протестът бе проведен във Facebook.

По-рано. В 12 часа няколкостотин души се събраха пред ЦИК. Демонстрантите блокираха придвижването пред Българска народна банка, а по-късно потеглиха на шествие, стигнало до няколко партийни централи. По време на митинга се стигна до малко сблъскване с полицията, откакто Георги Георгиев от гражданско придвижване " Боец " прикани протестиращите да пробият кордона.

До напрежението през днешния ден се стигна след като късно нощес ЦИК реши на 29 октомври на локалните избори да гласуваме единствено с хартия, след отчет на ДАНС за опорочаване на машинното гласоподаване. Решението бе предпазено от ръководителя на комисията Росица Матева, която сподели, че има от Държавната организация за национална сигурност.

Въпреки апела на премиера Николай Денков ЦИК да преразгледа решението си, на днешното ѝ съвещание стана ясно, че то няма да бъде преразгледано. Любомир Георгиев, член на ЦИК, го предложи като изключителна точка, само че останалите членове не го поддържаха и тя не влезе в дневния ред. С това остава годно решението на ЦИК, което гласи, че на следващия ден няма да се гласоподава с машини. 

Освен че няма да преразгледа решението си, на днешното съвещание стана ясно и че членове на комисията са получили известия със закани. Съобщи го по време на онлайн заседанието Георги Баханов, а останалите членове призоваха тези известия и позвънявания да бъдат предадени на Министерство на вътрешните работи. 

" " пък заяви, че в обществените мрежи са оповестени имената и телефоните на членовете на ЦИК с апел да бъдат питани за какво са отменили машинното гласоподаване.

Протестът в Русе
Снимка: БТА

Машините се връщат в София 

Докато напрежението към анулацията на машинното гласоподаване пораства, съответните машини таман стигнаха по регионалните градове и се наложи да се връщат назад в София.

Малко след 8:00 часа тази заран всички машини за гласоподаване от Пловдив са били върнати към София, оповестиха от регионалната администрация пред, а информацията беше доказана и от ОИК. Наша инспекция откри, че складът, в който нормално се съхраняват устройствата за гласоподаване, е заключен. По график от сутринта се раздават изборните бумаги на секционните изборни комисии.

Протестът във Варна
Снимка: БТА

В късния следобяд ще има постоянно съвещание на ОИК в Пловдив . Според нейния представител Калоян Сухоруков, макар невижданата обстановка, изборният развой на следващия ден няма да бъде усложнен:

" Няма никаква спънка да обсъдим всевъзможни разновидности на решения. Въпросът е какво ние можем да създадем чисто като пълномощия. Колкото до връзките сред ЦИК и " Сиела Норма " са договорни и ние по никакъв метод не можем да се месим в тях в случай, че към днешния ден машините няма да са в съответните учебни заведения, ми се коства малко несериозно да взимаме решение, с което да оказваме на известно кой да донесе едни машини. На този стадий нещата са решени. "

Машините в Бургас дойдоха към час след решението на ЦИК, че с тях няма да се гласоподава, оповестиха от полицията. Те са останали цяла нощ в камионите, не са били разтоварвани, а полицията ги е охранявала през цялата нощ. В Бургас бяха изпратени най-вече машини за гласоподаване - общо 586, защото това е най-голямата област в страната. Около 10:00 часа сутринта те са отпътували към София.

Протестът във Варна
Снимка: БТА

От Министерство на вътрешните работи във Варна обявиха, че машините са тръгнали за София тази заран, не са били разтоварвани или разопаковани. От ОИК в морския град споделиха, че не знаят къде са машините.

В Благоевград пък машини въобще не са дошли. Там към този момент стартира раздаването на изборните бумаги. Членовете на секционните изборни комисии получават материалите и се насочват към своите секции по места. Целият развой минава обикновено. Общинските изборни комисии в Благоевградска област ще се съобразят с решението на ЦИК от през вчерашния ден, и гласуването ще се прави единствено с хартиени бюлетини. Само с хартиена бюлетина ще се гласоподава и в Кюстендил и Дупница.

Всички 154 машини от община Плевен са върнати още сутринта в София, оповестиха от ОИК. Приключи раздаването на изборните бумаги и материали по селата, като сега стартира раздаването на бюлетините в самия град. До 18:00 часа всички секции би трябвало да предадат пространствата за гласоподаване на полицията. От ОИК считат, че няма да има проблем при предаването на протоколите, които, по този начин или другояче, са с две колони: за машинното гласоподаване и гласуването с бюлетини, изясни ръководителят на ОИК Ярослав Димитров.

Протестът в София
Снимка: БТА

Протестът в Пловдив
Снимка: Булфото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР