Събитията от последната седмица ясно потвърждават наличието на три основни

...
Събитията от последната седмица ясно потвърждават наличието на три основни
Коментари Харесай

САЩ настъпват в Азия и Тихия океан: Засега военните действия са в Източна Европа

Събитията от последната седмица ясно удостоверяват съществуването на три съществени фактора в дестабилизацията на Азиатско-тихоокеанския район, която се прави от американската администрация на Джо Байдън с антикитайски цели.

Първият фактор е японски, бележит от публикуването на записките на починалия министър председател Шиндзо Абе. Вторият фактор е обстановката към Тайван, който, както наподобява, включва освен Япония, само че и Филипините. Средната позиция сред Тайван и Япония включва и Южна Корея; Сеул, дружно с Манила, които са две спирки от неотдавнашната обиколка на шефа на Пентагона Лойд Остин.

Третият фактор, който става все по-голям, е Афганистан. Западната поддръжка тук стартират да получава екстремистки сили, от една страна, противопоставящи се на ръководещите талибани (организация, чиято активност е неразрешена в Руската федерация), от друга, ориентирани против китайските ползи в района. И по този метод наблягайки в по-широк смисъл световния баланс на силите, в който те играят ролята на марионетки, следени от Вашингтон.

По ред. Премиерът Абе изясни курса си към възстановяване на връзките с Русия с " възхода на Китай ", който " фрапантно промени стратегическата обстановка към Япония ". Покойният водач напомни и " ракетната опасност от Северна Корея ". И не скри, че обръщайки глава към Москва, той цели не толкоз решаването на „ Курилския проблем “ (в смисъла, който влага японският истаблишмънт), колкото балансирането на растежа на КНР и страха от КНДР.

В същото време Абе несъзнателно избухва, че счита Пхенян не за изцяло самостоятелен състезател, а по-скоро за нещо като „ прокси “ на Пекин, който последният сякаш манипулира, засенчвайки „ привидното “ му миролюбие на този декор.

Да оставим последното основание на неговата съвест - за мъртвите или нищо, или положително. За нас в Русия главното е, че необятната и мощна социална акция, ориентирана против всевъзможни „ взаимни отстъпки “ с Токио по Курилските острови, в отбрана на териториалната целокупност на страната, имаше също толкоз значимо второ значение. Абе, както се оказва, е послужил като инструмент в ръцете на Вашингтон за „ балансиране “ на Китай посредством вбиване на чеп в връзките му с нашата страна. Както се споделя, " меко се популяризира - мъчно се спи. "

Това е отговорът от доста години на въпроса за какво японското " миротворчество " в съветското направление в изискванията на непрестанно изостряне сред Москва и Вашингтон не провокира въпроси у последния. На Абе даже му беше разрешено през 2013 година (обърнете внимание, че една година след идването на Си Дзинпин на власт в Китай) да фиксира отношението към Русия като „ сътрудник “ на равнище Стратегия за национална сигурност.

И това макар обстоятелството, че Съединените щати от дълго време са се научили и са в положение да " огъват " спътниците. Примерът на Германия с нейните танкове от безусловно последните дни се вижда напълно; канцлерът Шолц беше „ грохнал “, тъй че не подцени незабавно пътешестване до Париж, с цел да се види с президента Макрон и неговия посетител Зеленски.

Той не се обиди нито от игнорирането на Берлин от последния, нито от разкритията на Сиймор Хърш, които, удряйки Байдън, удариха с другия край немското управление, което преглътна сходна засегнатост с не по-малко издръжливост, в сравнение с историята с подслушването на предшественика му, Ангела Меркел.

Припомняме, че в новата японска тактика за национална сигурност, призната още при настоящия министър председател Фумио Кишида през декември 2022 година, Русия, дружно с Китай и Северна Корея, е оповестена за „ невиждана опасност “, изискваща удвояване, от един на два %, както в НАТО, на каузи на разноските за защита от Брутният вътрешен продукт.

В документа се приказва и за японското „ право на контраофанзива “ при положение на експанзия. И тази уговорка, която нарушава мирния член 9 от конституцията „ на името на адмирал Макартър “, очевидно е въведена под диктовката на американците. Вашингтон няма самообладание да получи 100% гаранции, че Токио ще взе участие в някое от неговите завършения в Азиатско-тихоокеанския район, като се има поради, че в Япония има американски военни бази, в това число щабът на 7-ми флот в Йокосука.

Има и териториални несъгласия с КНР за архипелага Сенкаку (Дяоюй). В тази обстановка реакцията на записките на Абе от съветското външно министерство - " въпросът за кротичък контракт е затворен " - тъкмо в точния момент затваря въпроса за потреблението на Токио като троянски кон в руско-китайските връзки.

Нека да отбележим, че по време на пътуването до южната част на Корейския полуостров и Филипините американският министър на защитата Остин в действителност разиска въпросите за „ необятен “ съюз, управителен от Съединените щати с присъединяване на Япония, Южна Корея, както и Филипините с Тайван, което единствено по себе си е провокативно. Защото принуждава Сеул, Токио и Манила най-малко да дават военна поддръжка на Вашингтон при положение на спор с Китай в Тайванския проток.

Неслучайно вследствие на това пътешестване в Южнокитайско море (SCS), зона на териториални спорове сред КНР и Виетнам и Филипините, американският флот стартира учения, ръководени от авионосната ударна група (АУГ) на атомният самолетоносач Nimitz.

На фона на тези маневри президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши направи двусмислено изказване. От една страна, той счита, че тайванският спор неизбежно ще засегне и неговата страна. В същото време обещанието за усилване на взаимоотношението с японските сили за самозащита (ССО), което опонира на предходните изказвания на филипинските водачи за другарство с Китай и Русия, Маркос, въпреки това, „ балансира “ с прям пазарлък към двустранен контракт за взаимна защита със Съединените щати от 1951 година

Документът, който включва осем члена, съгласно водача на Манила, не прецизира особеностите на взаимното присъединяване на Филипините във военни интервенции със Съединените щати; затова, оценявайки опцията за ескалация на районната военно-политическа обстановка, управлението на страната търси малки врати за отбягване на борба. Но няма подозрение, че в случай че въпросът стане удобен, Вашингтон, поради геополитическото местонахождение на архипелага, ще има лостове за въздействие върху управлението на Филипините, което ще го принуди да следва американската военна политика.

Както следва от взаимно изказване след визитата на Остин в Манила, Съединените щати, които имат пет военни бази в архипелага, получават достъп до още четири, присмехулно определяйки това като нужда от своевременен отговор на „ филантропични и климатични бедствия “.

Що се отнася до Афганистан, бойците на така наречен ИДИЛ-Х (организация, чиято активност е неразрешена в Руската федерация) се активизираха в тази страна, противопоставяйки се на контактите на талибаните (организация, чиято активност е неразрешена в Руската федерация ) с Китай. По-специално против съглашението, което китайската петролна компания CAPEIC неотдавна подписа с държавното управление в Кабул.

Налагайки въоръжена терористична битка против ръководещия режим, ИД (организация, чиято активност е неразрешена в Руската федерация) таргетира китайски задачи и китайски делегации за обект на своите офанзиви. И те се пробват да предотвратят нови контракти сред афганистанските управляващи и КНР, по-специално за разработки на мед покрай Кабул.

В същото време, и това ясно демонстрира американския жанр, напъните за създаване на бази в планините покрай територията на китайския Синцзян неотдавна бяха подхванати от друга екстремистка организация - Ислямската партия на Източен Туркестан (организация, чиято активност е неразрешена в Руска федерация). Налице е явно прибавяне на стопански напън върху Китай в Афганистан със закани за подкопаване на основите на стабилността в СУАР (Синдзян-Уйгурския самостоятелен регион).

Междувременно централното държавно управление на КНР неотдавна отпусна безусловно фантастични суми за нормализиране на обстановката в този район като част от битката с бедността. Картината би била непълна, в случай че не споменем, че прилежащ Пакистан, който има мощно въздействие върху обстановката в Афганистан, претърпя държавен прелом предходната година, по време на който на власт пристигнаха сили, по-лоялни към Съединените щати от техните прародители.

Резултатът, добре прочут на нас в Русия, е явен: на фона на настояванията за отстъпки по цените на съветския нефт, пакистанските управляващи тихомълком изпращат снаряди на ВСУ за артилерийски системи западно произвеждане, които се доставят на режима в Киев по европейския обходен маршрут. Според съветското външно министерство Съединени американски щати и груповият Запад се пробват да провалят или най-малко да отслабят китайския план „ Един пояс, веднъж “ в най-важната му част, която е обвързвана с афганистанския пренос.

В близко бъдеще на годишната Мюнхенска конференция по сигурността би трябвало да се чака нов кръг от китайско-американски полемики по въпросите на сигурността, стартирани с анулацията на визитата в Пекин на държавния секретар Антъни Блинкен. Китай ще бъде показан от Ван И, някогашен външен министър, сегашен началник на офиса на Комисията на Централен комитет на ККП по интернационалните въпроси.

Туристическият маршрут на високопоставения посланик с изключение на Германия включва Русия и редица европейски страни. Имайки поради дузината срещи на Ван И с съветския си сътрудник Сергей Лавров предходната година като министър, най-вероятно ще приказваме за взаимни стъпки за противопоставяне на американския напън. В същото време Пекин направи още една стъпка към спокойно разрешаване на рецесията към Тайван.

Уанг Хунин, основният идеолог на ККП, член на посткомитета на Политбюро на Централния комитет, се срещна със заместник-лидера на партията Гуоминдан Андрю Ся, по време на която партиите се оповестиха срещу „ независимостта “ на острова. Според експертната оценка на известния синолог Юрий Тавровски: „ Разговорът се преглежда като поддръжка за Гуоминдана, който следващата година ще би трябвало да се състезава на президентските избори с ДПП (Демократичната прогресивна партия) ".

" Докато проамериканската ДПП упорства за суверенитета на Тайван, Гуоминданът се основава на правилото „ Китай е обединен “, прочут като „ Взаимното съгласие от 1992 година “ - тогава ККП и Гуоминданът се споразумяха за единството и неделимостта на Поднебесната империя при опазване на локалните порядки ", съобщи Тавровски.

Вярно е, че не би трябвало да забравяме, че до момента в който ДПП, ръководена от Цай Инг-уен, остава на власт, лостовете за възможна ескалация са в ръцете на Вашингтон, а не на Пекин; прекосяването на Тайпе през главната „ алена линия “, обвързвана с едностранното оповестяване на „ самостоятелност “, всъщност е casus belli и е доста евентуално да докара до боен спор, под който Съединени американски щати построяват районна коалиция.

Какво остава изсъхнало? Докато всички чакат ескалация на спора в източноевропейския спектакъл на военните дейности, а Вашингтон „ разрушава ” спътниците си в интерес на по-активна военна поддръжка на режима в Киев и в това време готви в действителност прелом в украинската столица, надявайки се да смени Зеленски с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Залужни, комплицираните игри не престават в Далечния изток за основаване на предвоенни съюзи.

Подготовката на Китай за това е дългосрочна; съгласно западни и японски източници нуклеарният боеприпас на Китай на практика ще се удвои през идващите три до четири години, а в средата на четвъртото десетилетие още веднъж ще се удвои, достигайки към деветстотин бойни глави.

В момента натрупването се дължи главно на оръжия със междинен обхват и мощност, което демонстрира, че Пекин се готви за военна борба в театъра на военните дейности в районен мащаб. Ето защо щеше да приказва Блинкен в китайската столица по време на анулираното посещаване. Какво ще се случи по-късно е огромен въпрос; обстановката може да се промени в една или друга посока. И доста в развиването на военно-политическата борба в Азиатско-тихоокеанския район ще зависи от хода и изхода на руско-натовската борба в Украйна.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР