С всеки изминал ден книжарниците се приближават все повече до

...
С всеки изминал ден книжарниците се приближават все повече до
Коментари Харесай

Компании разработват технологии за сканиране на мозъка, за да знаят мислите на служителите

С всеки минал ден книжарниците се доближават от ден на ден до това да слагат антиутопичните научнофантастични романи на рафтовете си като настоящи събития, а в този момент, когато компании интензивно изследват технологията за сканиране на мозъка, корпоративната антиутопия е с една стъпка по-близо. На изненадващо разрастващия се пазар към този момент има няколко известни компании с обещаващи технологии. Според репортаж на Futurism, високобюджетни корпорации към този момент финансират проучвания, които ще им разрешат да знаят какво тъкмо мислят чиновниците им, до момента в който са на работа.

Някои от най-обещаващите компании за сканиране на мозъка включват InnerEye от Израел и Emotiv, стартъп от Сан Франциско. InnerEye създава слушалки, които ще комбинират човешките мисловни процеси с машинно образование, с цел да се борят с нерешителността на чиновниците. Работата на Emotiv е ориентирана към потреблението на безжична ЕЕГ слушалка за следене на благосъстоянието на чиновниците.

Изследванията на InnerEye е най-вероятно да доведат до апокалипсис, ръководен от машини. На личния си уеб страница компанията декларира, че " свързва хората и машините " за да реализира " най-хубавото от двата свята ". Сканирането на мозъка може да бъде много безобидно, само че откакто към този момент се организират проучвания, с цел да се подсигурява, че хората не живеят в симулация, ръководена от машини, това звучи като сюжет на научнофантастичен разказ.

Всъщност това е по този начин, защото доста създатели и футуристи са писали за сингулярността като точка, от която няма връщане обратно, когато изкуственият разсъдък ще надмине индивида. Стивън Хокинг, един от най-гениалните хора, живели в миналото, се притесняваше, че сингуларността ще докара до края на човечеството. Сега корпорациите, които интензивно финансират сканирането на мозъка, може би трансформират неизбежното в действителност.

Двете компании не са наясно с опцията за корист с тяхната технология за сканиране на мозъка. Emotiv твърди, че се свързва единствено с сътрудници, които желаят да употребяват технологията по виновен метод. За страдание, софтуерните експерти ще си спомнят за друга компания, чието мото в миналото беше " Не бъди злобен ", и какво се случва, когато стартират да се натрупат големи облаги, осведоми БГНЕС.

Освен капацитета за предизвикателство на апокалипсис в жанр " Терминатор ", технологията за сканиране на мозъка има напълно действителни проблеми с неприкосновеността на персоналния живот. В идеалния случай мислите на чиновниците се пазят в загадка. Ако служителят носи слушалки, които наблюдават мозъчната интензивност и предават тези данни на работодателя му, какъв персонален живот в действителност ще има и кой ще има неговия автентичен, биологичен умствен развой?

Главният изпълнителен шеф на Emotiv, Тан Ле, твърди, че технологията им изисква служителят категорично да позволи копие от мозъчните му данни да бъде изпратено на неговите ръководители. При все че това може да се дефинира като маркетингов трик, сканирането на мозъка е мътна етична област в региона на невронауката. Известният публицист Айзък Азимов е писал доста за заплахите от софтуерните благоприятни условия, които надвишават човешката нравственос.

Институтът по невроетика е световен мозъчен концерн, отдаден на решаването на тези комплицирани въпроси, в които се срещат софтуерните благоприятни условия и етиката. Изследователите и невролозите, които съставляват мозъчния концерн, работят, с цел да подсигуряват, че SkyNet няма да стане действителност. Технологията за сканиране на мозъка, която корпорациите необятно финансират, има капацитета да бъде първата стъпка към мрачна орис на човечеството.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР