С времето парите започват да идват в по-големи пликове, после

...
С времето парите започват да идват в по-големи пликове, после
Коментари Харесай

Свидетел по КТБ: Парите за Бареков първо идваха в пликове, после в чанти, а накрая в чувал

С времето парите стартират да идват в по-големи пликове, след това в чанти, а най-после и в чувал - това се схваща от разпитания в хода на следствието за банкрута на КТБ финансист на евродепутата Николай Бареков и преименуваната към този момент партия " България без цензура " - Христо Цирков. Показанията му са част от документите в досъдебното произвеждане, представяни в поредност на " Капитал ".

Сред материалите, които прокуратурата е внесла в съда по делото против Цветан Василев и останалите 17 души, измежду които не е Бареков, има голям брой доказателства освен за това, че той и политическият му план са били финансирани нерегламентирано с пари от КТБ по разпореждане на Василев, само че и че с пари, теглени от касата на банката, най-вероятно са били купувани гласове.

През 2014 година има два сигнала до прокуратурата против Бареков. Към втория, подаден от партия РЗС, е прибавен лист с ръкописни бележки, с които очевидно се желаят разнообразни суми за Бареков - месечни заплащания (които потеглят от 50 хиляди и стигат до 600 хиляди лева.), искане за финансиране за къща за 505 хиляди евро и 1 млн. евро награда. Под тях има резолюция с почерка на Василев: " Засега даваш " и разяснения при какви условия. Сотир Цацаров изпраща сигнала и той е причислен по делото КТБ. Назначената експертиза изрично потвърждава, че финансистът на Бареков и " България без цензура " Христо Цирков е написал пасажа от листа с поисканите суми, а Цветан Василев - останалата част.

Един ден след постъпването на сигнала проверяващите търсят настойчиво финансиста. В последна сметка е свикан и разпитан от прокурор Иван Гешев и двама следователи. Той споделя, че познава и работи с Бареков от 2012 година: " В края на 2013 година, по-точно в последното тримесечие на годината, господин Бареков стартира да ми се обажда по телефона или да ме вика в кабинета си, като ми споделяше да отида при Бисер Лазов (някога дясна ръка на банкера Цветан Василев - бел. ред.) на шестия етаж и да взема от него нещо, което би трябвало да му го занеса на него - разяснявам, на Николай Бареков. "

В началото Цирков не бил сигурен дали в белите запечатани пликове има пари и документи, само че " в един миг пликовете почнаха да стават по-пълни. Тогава, взимайки ги в ръка, усетих, че най-вероятно в тях има банкноти. Само първите два-три пъти не знаех какво нося. После към този момент знаех, че нося пари. "

Той изяснява технологията на приемане на пари по този начин: " Влизах при Лазов и му споделях " Дошъл съм за нещата " - като под нещата разбирахме и аз и той, че става въпрос за пари. Искам да кажа, че с Лазов съвсем не си говорихме дълго, просто си разменяхме къси реплики, от които ставаше ясно, че съм пристигнал за пари и би трябвало да ги получа. Понякога знаех какъв брой пари би трябвало да получа, като това ми го споделяше персонално Бареков, само че от време на време не знаех. Нещата бяха безредни. "

С течение на времето парите стартират да идват в по-големи пликове, след това в чанти, а най-после и в чувал: " Беше с размери към 60 сантиметра ширина и към 30 височина... Такова чувалче видях за пръв и финален път, не се виждаха парите. Странен ми се стори. Този чувал го взех през месец май, преди европейските избори, които бяха на 25.05.2014 година "

Пред проверяващите Христо Цирков изяснява, че парите, които е взимал, не са били осчетоводявани, а разплащанията са ставали на ръка. Парите са отивали за хората към Бареков по негово предписание. Цирков първо споделя, че не си спомня тъкмо кои, само че откакто следователите му припомнят наказателната отговорност, която носи, той ги изброява - Калина Крумова (сега консултант на вътрешния министър Валентин Радев), Стефан Кенов (бивш народен представител от ББЦ), Ангел Славчев (лидер на януарските протести), Димитър Цветков (бивш кадър на ГЕРБ), Теодора Стоянова, Боряна Павлова (кандидати за депутати от ББЦ през 2014 г.).

Христо Цирков споделя, че по предписание на Бареков са били открити близо 10 банкови сейфа в разнообразни банки.

" Всичко това съм го правил, тъй като съм мислил, че по този метод не правя нищо неправилно, а извършвам отговорностите си. От целия разпит и от изложеното от мен оставам с усещане, че съм употребен, без да осъзнавам, че правя нещо неправилно ", приключват показанията на Цирков.

Показанията му не са единствените, в които се твърди, че Бареков е получавал пари.

В края на 2015 година основният очевидец на прокуратурата - Бисер Лазов, дава показания поради открита квитанция от изпълнителният шеф на банката Орлин Русев, от която се схваща, че през май 2014 година той е получил в брой близо 30 млн. лева " по предписание на Цветан Василев ". От конференция на прокуратурата през 2017 година стана известно, че и самият Русев, който от обвинен се трансформира в очевидец, е дал показания, че близо 25 млн. лева от касата на банката са отишли за финансирането на плана на Бареков " България без цензура ". В документите по делото, с които разполага " Капитал ", няма подобен разпит.

" За една част от тези суми имам явен спомен. Примерно за последната сума от 23.05.2014 година в размер на един милион и петстотин хиляди евро имам спомен, че аз бях в Гърция и по телефона Василев ми разпореди да бъдат обезпечени от КТБ АД един милион и петстотин хиляди евро и да бъдат предоставени на хора, изпратени от Николай Бареков за изборите, които предстояха след два дни ", свидетелства Лазов, а прокуратурата го пита дали желае да му бъде обезпечена отбрана, само че той отхвърля. За това изтегляне свидетелства и основната касиерка Маргарита Петрова, която си спомня, че малко преди европейските избори е подготвила огромна сума в брой, която е предала в чувалчета на Бисер Лазов.

Друг касиер - Юлия Илиева, която е предоставяла парите, споделя непосредствено защо става дума: " Това обаче съгласно мен са пари, които са дадени за изборите, тъй като тези суми съм ги отразявала във файла " избори 2014 ". Този файл си го сътворих аз, с цел да имам за себе си отчетност. "

Очевидно към положителния избирателен резултат на Бареков е била впрегната цялата банка. В мейл сред управлението на банката се приказва по какъв начин клиент на банката, който се занимава със аграрни земи, " без нито лев е докарал 3000 гласа на един млад новак политик! ". Същият човек, който трябвало да получава пари от обвързвана с Цветан Василев компания, бил декларирал, че от 150 хиляди лева, които ще взема, ще задържи 10-15 хиляди, а останалите ще подари на " България без цензура ".

Пред " Капитал " Василев не е коментирал материалите по следствието, само че съответно по тематиката за Бареков и партията му банкерът декларира: " По отношение на Бареков – главното финансиране на Бареков мина през бонуса от 2 000 000 евро, заплатен му за " съвършена " работа от юридическия притежател. Имаше и бюджет, който трябваше да се обезпечи по избран метод. Моята персонална цел беше хем да поддържа коалиция, която трябваше да се бори със статуквото (което през днешния ден прерасна в мафиотски режим от симбиозата сред това, което вие подкрепяхте – Борисов, и това, което ми записахте на мене – Пеевски и ДПС), хем да се отървем от " професионалиста " в ТВ7, нанесъл непоправими материални и имиджови вреди на малкия екран. "

Не е известно прокуратурата да е поискала да ревизира какво се е случило с парите, за които има свидетелства, че са взимани в брой и излъчени на Бареков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР