С Валери Жаблянов от Левицата! разговаряме за това какви избори

...
С Валери Жаблянов от Левицата! разговаряме за това какви избори
Коментари Харесай

Валери Жаблянов: Разрушителната БСП е виновна да няма надеждна управленска алтернатива вляво

С Валери Жаблянов от " Левицата! " беседваме за това какви избори направихме единствено преди броени дни?



Здравейте господин, Жаблянов.  


Здравейте, добър ден. 

Добър ден .

Изборите, които направихме, демонстрираха хроничния недостатък на нашата многопартийна народна власт от години, който се възпроизвежда, който няма по какъв начин да бъде преодолян явно на настоящия стадий. А точно става дума за следното: относително ниско присъединяване на жителите, с което към този момент сякаш политиците привикнаха, не се вълнуват. Не виждам доста да се вълнуват от това какъв брой гласове са получили от имащите право на глас български жители. Въпросът е там да излезе сметката и да имат някакви народни представители в Народното събрание, което смъква непрестанно доверието към държавните институции, към законодателния развой и е в основата на сегашната, ще кажа към този момент перманентна политическа рецесия, рецесия на партийнополитическата, многопартийната система. Политическите празненство не съумяха да се обновят. За мен, за нас от " Левицата! ", това беше едно от вероятните решения за повишение на доверието на жителите – обновлението на политическите партии в кадрови, в абстрактен и в политически смисъл. Партиите избраха да останат в същия си състав, със същите си на процедура съвсем всички еднолични ръководители, вождистката партийна система продължава да се самовъзпроизвежда, като в това време доверието на жителите продължава да пада. 

Т.е. поради това ли 2/3 от българите не можаха да припознаят нито една партия, нито от старите, нито от новите обединения?  

Не, те освен че не припознаха, за моя огромна изненада може би, хайде в този момент, да не споделям чак такава огромна изненада, само че нашето общество не търси решение на създалата се, на зародилата обстановка в стопанската система, в приходите, в инфлацията, в обедняването на популацията, енергийната рецесия, която ни докараха тука през последните две години, растящата корупция. Лично за себе си мисля, че доста хора, които вземат участие в политиката, следят политическия развой, надали могат да си отговорят на въпроса за какво партия ГЕРБ, да вземем за пример, е победител в изборите. Тъй като е ясно чия е отговорността България през днешния ден да е в това състояние. Мисля, че всеки, който е неутрален участник в политическия развой, умерено може да отговори на кого е отговорността от последните години за днешното положение на България – на партиите от десницата, на ГЕРБ, които управляваха последната година от държавното управление си в непрекъснати митинги, на партиите от " Продължаваме Промяната ", които образуваха една нескопосана коалиция, провалиха енергийната политика на България, създаваха рецесия в връзките интернационалните и във външната политика, и по-късно по най-безславен метод се измъкнаха от ръководството. Това е отговорността на тези партии. За мене е огромна, няма да кажа мистерия, тъй като имам пояснение за себе си, мястото, на което те са сложени вследствие на изборите. То се дължи на безучастие на огромна част, дублирам, от жителите в политически развой, отвод може би с съображение омерзени в някаква степен от това, което се следи, само че пък за жалост, това води до това положение, което ние го имаме сега. И в този момент партията, която загуби доверието, която беше по този начин стана знак на неприятни феномени в нашето държавно ръководство, каквото е корупцията, изразяваща се в най-различни форми, още веднъж желае доверието на жителите да сформира държавно управление. Това е един нонсенс, ние още веднъж ще влезем в рецесия, тъй като моделът си остава същия на ръководство. 

Добре де, левите политици никаква виновност ли нямат за цялата обстановка?  

О, голяма виновност имат. Огромна виновност имат левите политици ще кажа. Огромна е виновността на левите политици.  

Как бихте я дефинирал тази виновност? В какво се показва?  

Ами невъзможността да се реализира консолидация вляво върху основата на ясна, ляво насочена управническа стратегия на страната. 

А за какво? Егото ли е по-голямо измежду левите политици? Защо няма консолидация в ляво?  

Не, тук не става въпрос за его. Тук става въпрос за доста съществени, дълбоки идейни разлики вляво. Значи, първо, по формулировка приказвам, за по-голямата част от нас, от левицата, левицата е притежател значително и отстоява гражданските права и свободи, притежател на демократичния политически модел, на многопартийната функционираща система, на обществената народна власт в нейния най-широк смисъл като форма на публично устройство и действие на стопанската система. Това е левицата. А за жалост управлението на най-голямата партия в ляво до неотдавна - Българска социалистическа партия, то зави вдясно, загуби ориентировка, влезе в една четворна коалиция, за която към този момент споменахме какъв беше резултатът от нейното ръководство, и склонно на всевъзможни взаимни отстъпки в името на оцеляването на председателката на партията. Това е една от аргументите, мисля че основна причина, тъй като ясно е, че когато няма ясна лява посока на развиване, на образуване на лява политика, отговорността преди всичко е на най-голямата партия в ляво, а още на по-първо място - на нейния началник. 

А Вие разочаровани ли сте от обстоятелството, че макар, че не се усилиха гласоподавателите на Българска социалистическа партия, някак си към този момент са прекомерно малко гласоподавателите и на " Левицата! "? Защо? Защо не ви припознаха вас, в случай че Българска социалистическа партия не са същинското ляво? Къде е повода?

Вижте, този въпрос с припознаването от време на време ми е доста по този начин чудноват, в някакъв миг и занимателен дори, тъй като стои основният въпрос: от какви позиции, кое е това, което стимулира българските жители да вземат участие в политиката и да избират?  

Именно.  

В никакъв случаи не е някакво припознаване. Това е едно социологическо разбиране, което доста по този начин навлезе нашироко, само че в огромна степен за мен безсъдържателно. Става въпрос за междинното: " Левицата! " беше основана безусловно за дни. " Левицата! " е една коалиция, както знаем, по форма и политическа платформа по наличие от политици вляво, които искахме да дадем опция и да дадем видимост на българските гласоподаватели, че вляво има друго ляво, което е друго от това, което показва Българска социалистическа партия в  последните години.  

Това няма ли да обърка малко гласоподавателя? Питам Ви, тъй като в диалози със експерти, някои от тях са безапелационни, че в действителност на 2/3 от българина му липсва политическа просвета и дарба да отсява и да схваща другите политически посоки, другите ценностни системи на другите видове партии и управления  и тъй наречените Т.е. липса на обикновена просветеност. 

Може и ида има някаква истина в тази констатация, в случай че следим по този начин да се каже преливащия се електорат в новите партийни планове. Тука съвсем всички са единомислещи,  че едни и същи хора през няколко месеца гласоподават веднъж за " Промяната ", веднъж за Има Такъв Народ, веднъж от Има Такъв Народ отиват към " Български напредък ", по-късно отиват към друга посока. Т.е. явно е, че има някаква такава динамичност. Сега, на какво се дължи? Дали на неналичието или на спецификата нашата политическа просвета, дали на неналичието на ясни идейно обособени групи в българското общество? Сигурно отговорът се корени във всички тези констатации. Но, що се отнася до " Левицата! ", разрушителната роля на Българска социалистическа партия с нейната политика през последните няколко години е основната виновност за това болшинството жители да не съзират надеждна управническа опция вляво. Защото когато издигаш Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание, както направи Нинова,  както предложи Асен Василев за министър-председател в третия си мандат с едно от парламентарните раздавания, както се споделя, когато изпращаш оръжие за Украйна и безогледно лъжеш по всички малките екрани, че това не е по този начин, няма по какъв начин левицата в България да бъде в положително положение. А по тази причина и породи " Левицата! " такава, каквато я видяхме на тези избори, и несъмнено, не сме задоволени от резултата. Но това за нас не е драма, за нас по-важното беше да демонстрираме, че има друга левица в България, която е последовател на ясно отстояване на левите полезности, на отстояване на обществената правдивост като принцип в обществото, а не на раздаването на някакви бонуси с някакви решенията ту на тая, ту на оная група, и най-после не е ясно какво се получава, и най-после се оказва че бизнесът е получил повече пари от вредите, които са му нанесли КОВИД епидемията и инфлацията, и в действителност цялата рецесия са я понесли жителите. Всичките тези безредни ограничения, които се взимаха, сякаш с положителното желание да се избави тоя бизнес, да се избави оная група, да се даде на еди кой си, най-после се оказа, че се задълбочили разликите в обществото, че тежестта на рецесията е върху избрани обществени групи, и това са работещите хора, младите фамилии, върху тях с стоварва рецесията сега. Българска социалистическа партия не можа да се ориентира в тая конюнктура, подпомагаше тази политика. Така че Българска социалистическа партия остана с намаляващите гласоподаватели на Корнелия Нинова. Това е, което може да се каже. Няма никакви заприказва в тая работа, доста ясно би трябвало да й се даде на тази госпожа да разбере, че тази фикс идея за някакви преследвания, за заприказва и какво ли не е още, е държание, което е отзвук от друга ера. 

Излязоха в общественото пространство изказвания, че в действителност " Левицата! " е основана, с цел да изтегли гласоподаватели от Българска социалистическа партия. 

Това не са изказвания, това са директни упрекнати от Корнелия Нинова на конференция от през вчерашния ден.  

Да, по какъв начин бихте коментирал?  

Какво да разясня?  

" Левицата! " се сътвори, с цел да се търси обединяване. Реакцията на госпожа Нинова след изборите е убийствена. Г-жа Нинова, най-малко по нейни по този начин изказвания, допреди известно време твърдеше, че против нея има две покушения против живота й, два опита за нападение, не знам дали си спомнят българските жители. 

Да. 

А по-късно се твърдеше, че има вътрешнопартиен скрит план, финансиран от ГЕРБ в Българска социалистическа партия. Бяха оклеветени поредност от политици вътре в Българска социалистическа партия най-незаслужено с откровени нелепости. Днес се твърди, че има държавен скрит план, в който надали не е взел участие президентът, който желал да понижи на Българска социалистическа партия резултата. Тука става дума съгласно мен към този момент за някаква патология, политическа или друга, която няма нищо общо с " Левицата! ", няма нищо общо с Българска социалистическа партия, няма нищо общо с традицията на тази партия, това е нещо напълно друго.  

И, господин Жаблянов, в този момент накъде " Левицата! "? 

" Левицата! " ще работи върху програмата за локалните избори, нашата стратегия за локалните избори, върху подготовката на листи и претенденти за присъединяване в локалните избори, върху разширение на връзките ни с гражданското общество и с онази част от българските жители, които са подготвени да се опълчват на обедняването, на изпращането на оръжие за Украйна, на всички тези нападателни групи войнолюбци, които влязоха в българския парламент, и които в първия миг са подготвени да се потвърждават пред външните си началници, залагайки ползите на българската страна. 

Много Ви благодаря, господин Жаблянов за този коментар.    

И аз Ви благодаря.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР