С церемония първата копка“ започна изпълнението на втори етап Зона

...
С церемония първата копка“ започна изпълнението на втори етап Зона
Коментари Харесай

Започна изпълнението на втори етап от проекта за античен град Хераклея Синтика

С гала „ първата копка “ стартира осъществяването на втори стадий „ Зона за социализация на Античен град Хераклея Синтика “ по огромния план на Община Петрич „ Реставрация, консервация, запазване, разпространение и развиване на Античен град Хераклея Синтика “.

Проектът се извършва по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Реализирането му е част от концепцията на Община Петрич за превръщането на туризма във водещ бранш на локалната стопанска система.

Първи стадий на плана включва зоната за културно завещание на самите археологически разкопки и ще бъде финализиран до края на 2023 година Във втория стадий са дейностите по създаване на зоната за социализация, където ще се създаде модерна туристическа инфраструктура, позволяваща на гостите и посетителите да се срещнат пълноценно с естественото и културно завещание на Петрич и района.

Предвидени по план са туристически пешеходни пътеки и платформи за наблюдаване, места за отдих, рекреация и отмора. Ще бъде построен паркинг за коли, рейсове и каравани. Ще има атракциони, показващи римските обичаи в ръководството и потреблението на водата.

Предвижда се също по този начин да се построи Посетителски център с експозиционна и виртуална зала, където посредством цифрови 3D възстановки и визуализации ще бъде показан един актуален метод за експониране на археологията, занимателен за подрастващите.

Това е първият план с сходен мащаб, който Община Петрич осъществя в направление „ Опазване и разпространение на древен град Хераклея Синтика “. С осъществяването на плана ще извърши цялостна трайна консервация на разкритите археологически структури, което пък от своя страна ще разреши реализирането на нови теренни изследвания и разкопки.

Също по този начин ще се обезпечат подобаващи условия за туристическо обслужване и ще се създаде повсеместен интегриран туристически артикул, превръщаш Петрич във водеща туристическа дестинация на Югозападна България. Античен град Хераклея Синтика е обект, който има стратегическо значение както за община Петрич, сподели и кметът Димитър Бръчков.

Осъзнали значимостта, само че и голямата отговорност по опазването и развиването на този обект, Общинска администрация създаде цялостна идея за неговото стабилно развиване в дълготраен проект. Работата по плановата подготовка стартира още през 2018 година След дълги и комплицирани съгласувателни процедури към този момент се даде опция за осъществяване на плана, който да покаже Античен град Хераклея Синтика в отговарящ тип, отговарящ на високата му научна и културна стойност.

Водосвет за благословение отслужи отец Васил Тупаров. Символичната първа копка на втори стадий от плана „ Реставрация, консервация, запазване, разпространение и развиване на Античен град Хераклея Синтика “ почетоха националният представител Костадин Стойков, ръководителят на Общински съвет Светла Данаилова, представители на компаниите реализатори. Благодарност на екипа, който създаде и отбрани осъществяването на този план!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР