С търговете за доставка на втечнен природен газ, които Булгаргаз“

...
С търговете за доставка на втечнен природен газ, които Булгаргаз“
Коментари Харесай

Министър Христов: С новите търгове на „Булгаргаз“ за доставка на втечнен газ започва реалната диверсификация

С търговете за доставка на полутечен природен газ, които „ Булгаргаз “ афишира през днешния ден, стартира действителната диверсификация в системата при оптималната конкурентност, цялостна бистрота и търсене на най-хубави цени.

Това е огромна стъпка напред, с помощта на която ще осигурим двойно повече газ за страната, а „ Булгаргаз “ може да се утвърди като районен снабдител. Решението, което търсим, е сложно.Това казаминистърът на енергетиката Росен Христов на конференция през днешния ден, в която взе участие и изпълнителният директор на „ Булгаргаз “ Деница Златева.

Тя осведоми, че започващите процедури са в три времеви посоки – краткосрочно за доставки за ноември и за декември 2022 година, годишен търг за цялата 2023-та и дълготраен за интервала 2024-2034 година Съответните количества са 1,5 млн. мегаватчаса за ноември, 2 млн. мегаватчаса за декември, 16 млн. мегаватчаса за 2023 година и 10,6 млн. мегаватчаса годишно по дълготрайния търг. Процедурите ще преминат през три стадия, а за дълготрайния ще протекат в границите на 6 месеца. Първият стадий включва асортимент на претенденти, които би трябвало да подадат писмо до „ Булгаргаз “. Те би трябвало да имат ясна благосъстоятелност и да са с добра известност. Вторият стадий е подаване на офертите, а третият ще е класиране по тръжните документи. Подробната информация ще бъде качена на уеб страницата на сдружението, уточни Златева.  

Ще се търсят извънредно положителни ценови условия и ще бъде показан нов метод в провеждането на процедурите със прецизно съблюдаване на конфиденциалността и периодите до час. Ще бъде извършено и роуд шоу. Офертите ще се подават на специфичен имейл, до който ще имат достъп единствено оторизираните лица. Финалното утвърждение е на КЕВР. 

С дълготрайния търг даваме добър старт на идващото държавно управление за реализиране на стратегическата цел за диверсификация на доставките, акцентира министър Христов. Запазеното от „ Булгаргаз “ количество за 10-годишния интервал съответствува с графика за пуска на строящия се терминал в Александруполис през 2024 година По думите не енергийния министър същинската диверсификация ще даде опция за обезпечаване на количества газ, които възлизат на 130-150% от потребностите ни. Това ни дава късмет за безпроблемно прекосяване от един снабдител на различен при сериозна нужда. Успоредно се водят договаряния за увеличение на доставките по контракта с Азербайджан. Преговорите с „ Газпром “ не престават, само че за момента няма развиване. Не затваряме вратата пред никого, добави министър Христов.

Той подчертава също, че се организират диалози и за обезпечаване на спомагателни слотове на терминали в Турция за 2023 година За същата година е планувано и присъединяване на България в годишния търг за 2023 година за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса. С новите процедури се извършва политиката на служебното държавно управление за гарантиране непоклатимост и диверсификация на доставките на природен газ за страната, заключиха енергийният министър и изпълнителният шеф на „ Газпром “.       

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР