С решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за сливане

...
С решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за сливане
Коментари Харесай

От СУ протестират заради закриването на болница Лозенец“ от Стойчо Кацаров

С решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за обединение на , се закрива активността на университетската амбулатория " Лозенец ", е мнението на работещите в нея.

Решението е с протокол No РД 16-694 от 08.12.2021 година на министъра на опазването на здравето (Стойчо Кацаров) , като едноличен притежател на капитала на МБАЛ " Лозенец ", МБАЛ " Лозенец " се преобразува посредством вливане в СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев ".
 Шефът на болница
Шефът на болница " Лозенец ": Сливането ни с педиатрията ще унищожи две боници

В София няма място за нова болница

В знак на митинг против взетото решение всички образователни занятия и стажове за се прекъсват до изясняване на събитията, считано от 10.12.2021 година, стана ясно от уеб страницата на Софийския университет .

Според мнението на работещите в Софийския университет задачата на това решение е унищожаването на работеща болница, изграждана с години. В медийните си изяви министърът настойчиво назовава МБАЛ " Лозенец " " Правителствена болница ", каквато сдружението от години не е , и се пробва да си играе с страстите на хората, наричайки болните деца " дечицата ", само че зад тези манипулативни внушения се крие неискрена угриженост за здравето на децата, настояват от болница " Лозенец ".

Те се стимулират, че в МБАЛ " Лозенец " могат да се лекуват всички здравноосигурени жители против направление за съответния специалис т.

Много жители са включени и в пациентската листа на общопрактикуващия доктор към МБАЛ " Лозенец ". Какво ще стане с всички тези пациенти, питат лекарите.
 Механичното преместване на Педиатрията в
Механичното преместване на Педиатрията в " Лозенец " не е задоволително

В детската болница трябвало да се влеят и звената от ИСУЛ, Кардиологията, Пирогов

" Когато през 2018 година още веднъж предколедно беше изработен сходен опит за закриване на Болница " Лозенец " , доста педиатри зададоха следните въпроси: Материалната и легловата база на МБАЛ " Лозенец " задоволителна ли е за потребностите на бъдещата детска болница, каква повърхност е нужна за нея, какви преустройства са нужни и т. н. Медицинското съоръжение в Болница " Лозенец " не е предопределено за лекуване на деца . За какво ще се употребява то и каква ще бъде ориста му ", пишат от университетската амбулатория.

Според тях няма ясна визия за бъдещето на детското опазване на здравето. Няма изясненост и по доста въпроси, свързани с бъдещата детска болница - какъв брой и какви клиники ще обгръща тя и пр .
 Болница
Болница " Лозенец " на митинг, не желае да става педиатрия

Някои лекари са напуснали

Според ръководителя на УС на Българската педиатрична асоциация " Тук не е въпросът единствено да я назовем " Детска болница ", а въпросът е тя да извършва задачите , които сме си сложили: да бъде център за развиване на детското опазване на здравето и фактически да може да обслужва сложно децата в България ".

Болница " Лозенец " все още е единствен център за трансплантации на повече от един орган, а сега - и като център за лекуване на пациенти с COVID-19 .

Това, с което Софийският университет " Св. Климент Охридски " няма да се съгласи, е закриването на неговата университетска болница, съществена база за образование на студентите от няколко медицински специалности , се споделя в позицията.
 Болница
Болница " Лозенец " става натоварен център за лекуване на Коронавирус

Другият е в белодробната болница " Св. София "

От Алма Матер напомнят, че в продължение на 20 години страната не обезпечи постройка на Медицинския факултет на Софийския университет, като в някои случаи отнемаше други здания на Университета с обещанието да реши въпроса със постройката на Медицинския факултет . Студентите се образоваха в Болница " Лозенец ". От Софийския университет са вложили в болничното заведение милиони левове за поправки и съоръжение - в същата болница, която министърът в този момент обилно преобразува, влива и приключва, се споделя в позицията.

С прекратяването на МБАЛ " Лозенец " Медицинският факултет на Софийския университет остава без учебно-клиничната си база, а на процедура и без препoдаватели .
 Търсенето на ново място забавя плана за педиатрия, тревожи се асоциация
Търсенето на ново място забавя плана за педиатрия, тревожи се асоциация

Максимум 5-етажна в налична паркова среда да е педиатрията

При преобразуването на болница " Лозенец " в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения , а от наличния все още научен състав ще остане не повече от 20-30%. При отсъствието на материално-техническа база и законово избрания научен състав, Медицинският факултет няма да може да продължи да действа и получената акредитация за образование на студенти може да бъде отнета .

Дори многопрофилният темперамент на болничното заведение да се резервира, след преобразуването ѝ в детска болница тя няма по какъв начин да продължи да действа като университетска болница и като учебно-клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, защото студентите не могат да усвоят нужните познания в болница, профилирана само в лекуване на деца . Същото важи за образованието на медицинските експерти, провеждано в МБАЛ " Лозенец ", и за научните проучвания на лекарите-преподаватели.
 Министерство на здравеопазването публично се отхвърли от скеле да прави детска болница
Министерство на здравеопазването публично се отхвърли от скеле да прави детска болница

От Министерство на здравеопазването са дали инструкции да стартира процедура за преустановяване на контракта

Дълбоко неразбираем е и въпросът за акредитацията на болничното заведение като университетска от страна на Министерството на здравеопазването и за акредитацията на Софийския университет в професионални посоки " Медицина " и " Здравни грижи " от страна на Националната организация за оценяване и акредитаци , се споделя в позицията.

Според мнението:

Националната организация за оценяване и акредитация употребява богат набор от критерии, само че единствено два критерия са наложителни и елиминаторни по закон - научен състав на главен трудов контракт и материална база . Това е по този начин според член 83, алинея 4 от Закона за висшето обучение и член 64, алинея 4 от Правилника за активността на Националната организация за оценяване и акредитация (ПДНАОА) .

Чл. 59, алинея 2 от ПДНАОА гласи, че вследствие на следакредитационно наблюдаване и надзор при съществуване на основанията на член 64, алинея 4 или на член 66, алинея 3 акредитационният съвет може да отнеме акредитацията на висшето учебно заведение . Чл. 64, алинея 4 показва точно неизпълнението на условия за научен състав и/или за материалната база като съображение непрекъснатата комисия за следакредитационно наблюдаване и надзор да внесе в акредитационния съвет предложение за лишаване на акредитацията на висшето учебно заведение , а чл, 59, алинея 3 вменява на акредитационния съвет задължението в тези случаи да отнеме акредитацията. В случай че в даден миг Университетът не дава отговор на някой от двата критерия, той е задължен да уведоми НАОА за смяната в заявените при акредитацията условия , след което стартира посочената процедура по инспекция и лишаване на акредитацията.

Софийският университет " Св. Климент Охридски " не може да допусне да загуби акредитацията на медицинските си специалности и по този метод да се стигне до закриване на Медицински факултет заради смяна на профила на Болница " Лозенец " т. е. на учебно-клиничната база, която е предоставена на Университета с Постановление на Министерски съвет № 316 от 2003 година и въз основа на която Университетът е получил акредитация.

Прекратяването на МБАЛ " Лозенец " на 8 декември явно е подаръкът на министъра на опазването на здравето за 1000 студенти в Медицинския факултет на Софийския университет по случай студентския празник . Освен 1000 студенти бъдещето на Медицинския ни факултет визира ориста и на докторантите и на няколкостотин специализанти по разнообразни специалности за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето, се споделя в позицията от Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

От образователното заведение са безапелационни, че желаят да бъде построена нова многопрофилна детска болница на територията на МБАЛ " Лозенец ", само че не одобряват унищожаването на работеща и построена с доста старания съвременна болница. Това да стане поради неразбираеми проекти, а Медицинският факултет на Софийския университет да остане без учебно-клинична база, без преподаватели и без акредитация поради лобистки ползи в интерес на частна болница .

От университета напомнят, че в този момент - декември 2021 година в болница " Лозенец " от 18 клиники/отделения, 15 са с най-високото равнище на подготвеност III, болница, осъществяваща активност по 37 медицински специалности, профилирана в образната диагностика , инвазивната кардиология, ендоскопската хирургия и получила най-високата акредитационна оценка " отлична " за цялостната здравна активност в лечебното заведение, както и за 17 от упълномощените 18 клиники/отделения.

НА 15 декември следва съвещание на Академичния съвет. Тогава ще бъде разисквано прекратяването на МБАЛ " Лозенец ", следствията за Медицинския факултет и ответните дейности на Софийския университет . Трябва ли всякога да стигаме до конфликт, с цел да спрем недомислените офанзиви и лобизма, питат от Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР