С решение на Европейската комисия и на българското правителство вървим

...
С решение на Европейската комисия и на българското правителство вървим
Коментари Харесай

Министър Христов: Лицензирането на новото ядрено гориво трябва да се извърши по каналния ред, без никакви заобиколни и експресни варианти

С решение на Европейската комисия и на българското държавно управление вървим по пътя на диверсификацията на нуклеарното гориво за АЕЦ „ Козлодуй “.

Това сподели министърът на енергетиката Росен Христов през днешния ден пред публицисти в Народното събрание. „ За да стигнем до тук, в Българския енергиен холдинг създадохме профилирано звено за нуклеарна подготвеност, което е на финалната права по подписване на контракти с специалисти на високо ниво “, сподели още енергийният министър. По неговите думи експертните лица ще поемат процеса по консултиране и оценка на офертите, които българската страна чака да получи от най-малко две компании. Министър Христов акцентира, че компаниите, които желаят да доставят нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “, би трябвало да изминат всички стъпки по лицензиране на горивото, с цел да бъде обезпечена нуклеарната сигурност на страната. Създаденият способен център има за цел да подкрепи и да съветва, по най-хубавия вероятен метод, фирмите да изминат целия развой по лицензиране на нуклеарното гориво.

Днес Народното събрание одобри проектозакон, който предлага ускорено подписване на контракт за доставка на неруско нуклеарно гориво за пети енергоблок на АЕЦ „ Козлодуй “ „ Това решение валидира стъпките, които ние към този момент изпълняваме “, съобщи Росен Христов. Енергийният министър бе безапелационен, че лицензирането на новото нуклеарно гориво би трябвало да се извърши по каналния ред,  без никакви заобиколни и експресни разновидности. „ На първо място приказваме за гарантиране нуклеарната сигурност на страната, за обезпечаването на работата на АЕЦ „ Козлодуй “ при диверсификацията на нуклеарното гориво и за обезпечаване на ниски цени на електрическата сила за битовите консуматори “, съобщи министър Христов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР