С пореден разпит на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов продължава

...
С пореден разпит на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов продължава
Коментари Харесай

Цветан Василев покривал следите си като дребен наркодилър при източването на КТБ

С следващ разпит на главния прокурорски очевидец Бисер Лазов продължава делото за банкрута на Корпоративна комерсиална банка. Близо четири месеца Лазов споделя пред Специализирания углавен съд по какъв начин Цветан Василев, съгласно него, е източвал банката.

В разпита си Лазов загатва лица и събития от преди близо 20 година, с цел да изясни по какъв начин Василев е осъществил главния си сюжет - неговата компания да печели, употребявайки ресурса на една постоянна банка, каквато преди време е била КТБ.

Днес очевидецът се концентрира към събитията, свързани с краткотрайното затваряне на банката на 20 юни 2014 година - дейности от страна на Българска народна банка, които той назова "изключване на КТБ от банковата система ". В този миг, по думите на Лазов, Цветан Василев към този момент не бил в България и не се интересувал какво ще се случи с банката.

Седмица преди затварянето ѝ, което оставило банката с десетки непокрити заеми и касова дупка от 206 млн. лв., Василев раздал посредством защитата си телефони с копчета на най-приближените си хора. Такъв телефон получил Бисер Лазов, а посредством него трябвало да реализира връзка, обвързвана с покриването на следите от източването на КТБ.

От думите на Лазов стана ясно, че раздаването на тези остарели модели телефони било, с цел да не бъде проследима връзката.

Разпитът на Бисер Лазов продължава и на следващия ден, а юристите по делото, които са над 20, се майтапят, че най-вероятно през 2020 година ще стартират да задават и въпросите към главния прокурорски очевидец, отбелязва БНР.

"Дребни и междинни чиновници в КТБ с държание на прислужници оперираха със суми доста по-големи от тези на която и да е община ", изясни още Лазов. Той разкри, че самият Василев напуснал България на 10 юни същата година, предава на собствен ред Канал 3.

Охраната на Василев му дала и втори уред, който бил с тестова телефонна карта, т.е. сходни номера не съществували за клиентите и те не можели да бъдат подслушвани. С този телефон той говорел с журналиста Огнян Стефанов и Лазар Карадалиев или с хора, посочени му от Василев. Към 17 юни 2014 година неналичието в основната каса на банката била 206 милиона лв. в разнообразни валути. Основната тематика през тези дни сред 17 и 20 юни била по какъв начин да се запълни тази липса. На 20 юни в 11:45 часа Лазов бил в кабинета на Орлин Русев - един от шефовете на банката. Те говорили няколко пъти с Василев.

Василев упорствал при инвентаризацията на основната каса, която предстояла, да не се открие неналичието на тези пари. В този миг при тях била Борислава Тренева - зам-главна счетоводителка на банката тогава. Тя обяснила, че със счетоводна интервенция може да бъде понижен размерът на неналичието в касата, и предложила дефицитът на средства да бъде обезщетен с взимане на средства от Василев. Такъв документ бил публикуван със задна дата от 19 юни, като вземането било не от Василев от компания "Бромак ".

"Василев не обезпечи пари, както и преди този момент не беше осигурявал ", добави Лазов. Думите му бяха във връзка заричане, което банкерът дал, че още на 23 юни 2014 година, в първия работен ден от седмицата, ще попълни неналичието.

В наличието на Лазов документът се появил с автограф от Василев и от Орлин Русев с дата 19 юни, макар че по това време изпълнителният шеф бил във Виена при Цветан Василев и се върнал на идващия ден.

Утре Бисер Лазов продължава да дава показания, като това е последното съвещание по делото преди правосъдната почивка. Очаква се през есента да стартира отговаряне на въпросите на юристите и прокуратурата.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР