С помощта на звукови вълни се създава поле на налягане

...
С помощта на звукови вълни се създава поле на налягане
Коментари Харесай

Германски учени създават 3D обекти със звук

С помощта на звукови талази се основава поле на налягане за печатане на частици. Учени от Института за медицински проучвания „ Макс Планк “ и Хайделбергския университет са основали нова технология за сглобяване на материя в 3D, предадоха от „ Nauka.offnews “.

Тяхната идея употребява голям брой акустични холограми за генериране на полета на налягане, с които могат да се отпечатват твърди частици, гел-гранули и даже биологични кафези . Тези резултати проправят пътя към нови техники за 3D клетъчно обработване с приложение в биомедицинското инженерство.

Този способ на 3D принтиране разрешава изработването на комплицирани елементи от функционални или биологични материали . Обичайното 3D принтиране нормално е муден развой, при който обектите се построяват една по една линия или един по един пласт.

Изследователи от Хайделберг и Тюбинген в този момент показват по какъв начин се образува 3D обект от по-малки градивни детайли единствено в една стъпка. Звуковите талази упражняват напън върху материята – факт, който е прочут на всеки клиент на концерт, в случай че попадне покрай високоговорител.

С помощта на високочестотен ултразвук, който е неосезаем за човешкото ухо, дължината на вълната може да бъде понижена под един милиметър в микроскопски диапазон, което се употребява от откривателите за манипулиране на доста дребни градивни детайли като биологичните кафези.

В предходните си проучвания Фишер и сътрудниците му демонстрират по какъв начин може да се образува ултразвук с помощта на акустични холограми – 3D-отпечатани пластини, които са направени по този начин, че да кодират несъмнено звуково поле. Те показват, че тези звукови полета могат да се употребяват за сглобяване на материали в двуизмерни модели . Въз основа на това учените създават идея за произвеждане.

С новото си проучване екипът съумява да направи още една стъпка напред в своята идея. Те улавят свободно плаващи във водата частици и кафези и ги сглобяват в триизмерни форми. Освен това новият способ работи с разнообразни материали, в това число стъклени или хидрогелни топчета и биологични кафези .

Учените считат, че тяхната технология е обещаваща платформа за образуване на клетъчни култури и тъкани в 3D . Предимството на ултразвука е, че е щадящ за потреблението на биологични кафези и че може да се придвижва надълбоко в тъканите. По този метод той може да се употребява за отдалечено манипулиране и напредване на клетките , без да им навреди.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР