С площ от близо 4000 квадратни метра, по-малко от едно

...
С площ от близо 4000 квадратни метра, по-малко от едно
Коментари Харесай

Това е най-малката страна в света – с размери на едно футболно игрище

С повърхност от близо 4000 квадратни метра, по-малко от едно футболно игрище, страната Сийланд се счита за една от най-малките в света. Намира се в бреговата зона на Англия и в миналото е била употребена от Кралската флота по време на Втората Световна война. През 1967 година един британец на име Пади Рой Бейтс взема решение да завземе базата и да я трансформира в самостоятелна страна. През последните 50 години точно неговото семейство я поддържа, само че Сийланд в никакъв случай не е била приета за самостоятелна страна и не е била признавана като такава. Това не пречи на Пади да сложи собствен личен байрак, както и публично мото – E Mare, Liberats. В превод значи „ От морето, независимост. “. На толкоз дребна територия ще открием, че това място има много забавна и вълнуваща история.

През последните 5 десетилетия от своето битие е съумяла да види гибелта на крале, да се впише в историята със заложническа обстановка, да бъде териториален дебат и даже да води хеликоптерни борби. Може в никакъв случай да не сте я чували, само че тя има доста сериозна история и тъкмо затова се счита за извънредно специфична зона. Как стартира всичко? С помощта на пиратско радио. През 1965 година някогашният майор Пади Рой Бейтс основава радио Есекс – незаконно радио, което излъчва от морето в изоставения боен форт с името Knock John. По време на войната Англия е построила доста такива бази, с които се надява да отблъсне немските офанзиви по вода. След като войната свършва, множеството са изоставени и в очакване да се срутен, т.е. бурните води да ги обхванат и да се заличат. По същото време доста фенове на музиката търсят незаконни станции, на които да пренесат положителното въодушевление и тъкмо в една такава се озовава и самият Бейтс.

Бившият майор няколко пъти е получавал санкции за стартирането на несъответствуваща музика – постоянно рок. Преследван е толкоз пъти, че най-сетне е заставен да се изнесе точно там с вярата, че никой няма да го тормози. Освен това базата се намира отвън териториалните води на Англия, затова ухае доста съществено на самостоятелност. В навечерието на Коледа през 1966 година той към този момент е там и взема решение просто да сътвори една страна, която да подари на своята брачна половинка Джоан. Във времето неговата станция се оказва много слушана, само че има един доста огромен проблем, рано или късно управляващите съумяват да пресечен предавателите и да го заглушават. Бейтс бил подготвен да се откаже от музиката, само че нямал никакво желание да се лиши от базата.

 1024px-Europe_location_SLD

На 2 септември 1967 година слага формалното име и по-късно кралското семейство на дребната страна се усилва с още двама души. Създаването на самостоятелна страна се оказва доста неприятна детайлност за британската корона, прочее ще видим, че още тогава почнали слуховете, че това ще е територия, която ще играе ролята на Куба по източните крайбрежия на Англия. В началото имало много сериозна публичност, множеството хора изразявали своите страхове и едвам през 1968 година английската войска публично изпраща хеликоптери, които да унищожат някои от военните кули покрай Сийланд.

Никой не схванал по какъв начин тъкмо завещаното военно съоръжение може да се окаже проблем за страната, изключително откакто се употребява за звучене на музика, само че Сийланд е публично атакуван. Семейството споделя, че е следило взривяването на кулите с невероятна висота, като в идващите дни събирали останките от водата. Ясно е, че са се тормозили от още една евентуална офанзива, която да удари тях самите. Впрочем минал и един военен транспортен съд, който крещял, че те ще бъдат идващите.

В отговор, принц Майкъл Бейтс също изстрелял няколко предупредителни изстрела с револвер – тежкият военен боеприпас на страната, с цел да може да се впише в историята като бунтовник и родолюбец. Великобританските моряци обърнали лодката и отпрашили надалеч към крайбрежията на страната си. В отговор на това, Англия изпратила призовка за господата, в която трябвало да се явят и да отговорят за какво са стреляли по кораби на нейно величество.

Призовката нямала безусловно никаква стойност, тъй като географски видяно, Сийланд била надалеч от неприятелските води, затова мъжете не се вързали на кукичката. Съдията разгледал частно случая и пред двете страни декларирал, че сходни случаи са били регистрирани последно по времето на сър Франсис Дрейк, само че по негови калкулации, Сийланд не можела да се намира в юрисдикцията на Англия, затова нямало по какъв начин страната да се съди. Точно това се счита и за евентуалното кръщене на най-малката страна в света, която към този момент е даже приета.

Нещо повече, нахлуването и нападението на военните хеликоптери се счита за оповестяване на война. През 70-те години на предишния век към 50 души пристигнали да живеят на територията. Повечето били другари на фамилията, които на драго сърце поискали да подразнят короната и да прекарат време в една отдалечена точка. По това време кралското семейство към този момент се постарало да направи територията си малко по-приятна за гостите. Ето за какво сложили вятърен генератор за електричество и съумели да захранят към 10 стаи. Същите включвали кухня, всекидневна и даже дребен параклис, що се отнася до спалното поделение, множеството можели да спят в цилиндрични стаи на военни койки, множеството непосредствено над водната повърхнина. Според принц Майкъл, кралството е много огромно, въпреки и множеството хора да го считат за малко на пръв взор.

 800px-Map_of_Sealand_with_territorial_waters.svg

На избрани шпации Сийланд търгува с Англия и получава хранителни запаси от брега. Инфраструктурата на страната не е добре развита и стопанската система не е изключително развита, по тази причина поръчките са драконови, тъй като идващият график в никакъв случай не може да бъде публично доказан. Понякога се постанова да се взират в морето с дни и да чакат появяването на хранителни запаси, до момента в който оцеляват на ръба, само че даже това има своя сексапил. Проблемите на Сийланд не се изчерпвали с това, въпреки и да побеждават Англия на тяхната лична игра, скоро немците почнали да демонстрират особени апетити. През 1978 година мъж на име Александър Аченбах декларира, че е същинският министър-председател на страната. Опитва се да направи специфичен прелом на форта, като употребява хеликоптер с група наемници, до момента в който негово величество Пади Рой Бейтс не е бил на територията на страната.

Принц Майкъл е взет незабавно за пленник. В продължение на 4 дни, принцът е затворен в заточение без храна и вода. Отговорът не просрочен и кралят подготвил контра-атака. Неговата тактика предиздвикала множеството от германците да избягат незабавно, до момента в който останалите поданици побързали да задържат най-малко един немец като пленник, с цел да охладят пристрастеностите. Наложило се на немския дипломат във Англия да дохвъри до страната и да договаря освобождението на нападателя. За повторно Сийланд се озовава под ударите на ориста и за повторно ще се договарят по-интересни условия. Жителите на най-малката страна в света били сигурни, че към този момент са приети от цели две страни, затова няма по какъв начин да се съмняваме, че територията е изцяло самостоятелна и свободна.

Проблемите още веднъж не свършват. През 80-те години на предишния век ОН издава спогодба, с която уголемява водните територии на Англия и в границите се включва форта. По това време Външно министерство на Англия публично декларира, че няма по какъв начин да има непозната територия в своите териториални води, затова би трябвало да се промени нейния статут. Въпреки опитите, принцът и кралят не се предават толкоз елементарно и до през днешния ден не престават да ръководят напълно без значение своята територия. Пади Рой Бейтс умира през 2012 година Принц Майкъл продължава да управлява територията си и признава, че неговите деца също порастват, до момента в който той управлява царството си от Есекс. През 2016 година Джоан Бейтс също умира и Майкъл би трябвало да се счита за формален крал.

 Principe_di_Sealand

През 90-те години фамилията си спомня, че би трябвало да преиздаде своите паспорти, тъй като мнозина са ги употребявали за осъществяването на измами. През 2006 година територията е ударена от страшни пожари и единственият източник на електричество е оставил цялата територия без електричество. През 2007 година е пуснат даже в продажба, само че още веднъж без никакъв триумф. По това време са направени доста забавни финансови оферти, само че без необикновен триумф. Царството най-сетне намира един доста добър вид за поддържането си, освен това без да се постанова да харчат прекалено много. Днес всеки може да стане благородник и да получи благородническа купа за избрана цена.

Търговията с трофеи като лорд или дама са алтернатива на уеб страницата на територията. Продават се марки, печати, чаши и даже знамена за маси. Днес ще открием, че живеят единствено няколко  души на територията. Майк Барингтън и Джо Хамил обслужват територията в границите на две седмици и по-късно се връщат назад във Англия. кралското семейство продължава да държи надзор от Англия и обръща доста внимание на всички каузи. От време на време се позволяват публицисти и близки другари, които имат предпочитание да се отбият до далечната територия. И откакто всички обичат страната и признават, че е една доста красива и необятна зона, постоянно гостите вадят визи за спомагателна покупка.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР