С парещи от безсилието сълзи там разчистват отломките с ръце.

...
С парещи от безсилието сълзи там разчистват отломките с ръце.
Коментари Харесай

И все пак помощта ни за Сирия ще разграничи Човеците от хомосапиенсите в цял свят

С парещи от безсилието сълзи там разчистват отломките с ръце. Там техника няма. Там няма по какъв начин да влязат интернационалните организации, там няма ДМС и дарителски сметки. Има съсипия и мъчителни гледки

Помощ за турския и сирийския –  двата народа, които трети ден се борят с нещастието след земетресението на 6 февруари 2023 година Най-малко 8100 жертви и над 34 хиляди ранени, Адът безусловно се отвори. И до момента в който Турция незабавно провежда огромна избавителна и дарителска акция с голяма поддръжка от целия свят, в това число и от България, в Сирия въобще не е по този начин и филантропична помощ доближава извънредно мъчно. И не тъй като светът няма подготвеност да подаде ръка, а заради гражданската война, която за 12 години трансформира Сирия от страната на чудесата от нашето детство, от екзотичната, богата в исторически проект и извънредно красива страна, в територията с един от най-ожесточените военни спорове в актуалната история.

В Сирия са починали 2270 души по данни на министерството на опазването на здравето и на избавителната организация „ Белите каски “, която брои жертвите и в следените от държавното управление, и от опозицията региони. Смъртоносното земетресение унищожи градовете Сармада, Джандерис и Харем,  над стот здания в Алепо бяха срутени.

А околните на хора, които са живеели в тях, се причислиха към обезверените избавителни интервенции с кирки, лостове и даже голи ръце. И с парещи от безсилието сълзи разчистват отломките с ръце. Там техника няма. Там няма по какъв начин да влязат интернационалните организации, там няма ДМС и дарителски сметки. Има съсипия и мъчителни гледки. Най-вече за елементарните хора, които повече от десетилетие живеят в боязън. И дано сме наясно, че поради глобите, наложени от Европейски Съюз и Съединени американски щати и неведнъж разширявани през годините, в Сирия не могат да се пращат пари под никаква форма. И всяка една дарителска акция в интерес на Сирия може да бъде елементарна машинация. Затова внимавайте къде пращате своите дарения – доверявайте се на организации с престиж, за които сте сигурни, че не биха подели подправени благотворителности.

Но глобите не са спънка пред филантропичната помощ, от която се нуждаят задачите на Организация на обединените нации в Сирия. И сигурно помощта за Сирия ще разграничи Човеците от  хомосапиенсите. Русия, Иран, Индия, ОАЕ и Индия към този момент го направиха. Армения съобщи поддръжка. Израел също, въпреки че е най-големият зложелател на Сирия. Англия и Съединени американски щати спомагат посредством НПО-та. А къде е Европейски Съюз? Както сподели представителят на Европейска комисия – не е постъпила публична молба от страна на Сирия… Нима би трябвало да се молят? Официално!

„ Досега Сирия не е поискала от Европейски Съюз да задейства механизма за гражданска отбрана след опустошителните трусове, заяви представител на Европейската комисия. Той посочи, че механизмът може да бъде задействан и по искане на Организация на обединените нации, само че такава молба не е постъпила. Механизмът се употребява в помощ на всички страни по света, разясни представителят.

Говорителят заяви, че 30 избавителни екипа от 21 европейски страни към този момент са изпратени в Турция. В напъните, с изключение на страните от Европейски Съюз, са се присъединили Албания и Черна гора. Към обедните часове през днешния ден данните са за над 1180 европейски спасители, изпратени да оказват помощ на своите турски сътрудници ”, гласи известието от през вчерашния ден.



И ето, Сирия моли за помощ, молят елементарните хора, затиснати под руините:

Въпреки целия ми професионализъм и аз съм човек....разплаках се и трептя! Това е преводът ми, написа българският публицист от арабски генезис Оля Ал Ахмед.

" Хора, помогнете ни! Някой да ни чуе! Някой да ни помогне! Чуйте ни, за БОГА! Помогнете ни! Няма кой да ни помогне! Заринати сме....Сами сме! Нито Гражданска отбрана пристигна, нито органзиции! Имайте боязън от Бога! Моля ви, хора, помогнете ни! Към всички се обръщам, към Гражданска отбрана, към всички организации - помогнете ни за Бога! Семейството ми е долу....Хората са заринати! Не можем да ги измъкнем сами, не можем! Разбирате ли ни - хората са живи заринати долу и не можем да ги извадим! За Бога, елате, хора! Елате ни помогнете! Елате....моля ви...Нямаме помощ от никого и от на никое място! Помогнете за Бога! "



И какъв е изводът ли – на Европейски Съюз Сирия ще се моли. А Израел, която от години е във война със Сирия, разгласи, че ще изпрати здравна помощ и избавителни екипи за сирийците, с изключение на за Турция. Съобщи го министър председателят Бенямин Нетаняху, без да дава детайлности. Пред Ройтерс сподели само, че молбата е пристигнала „ от сирийците ” и имат подготвеност да поемат лекуването на потърпевши, в случай че има потребност и това бъде поискано.

След този къс обзор публикуваме местата и тестваните способи, по които можете да дарите за Турция и Сирия: 

В БУРГАС

Туристическият информативен център на Община Бургас (срещу Часовника) от през днешния ден ще приема дарения за потърпевшите от земетресението в Турция и Сирия, заяви кметът Димитър Николов.

Пунктът ще е отворен от 9 до 18 часа, в това число - събота и неделя!

Всеки, който желае, може да подари зимни облекла, одеяла, спални чували, палатки, памперси, пелени, бебешки и пакетирани храни, хигиенични материали, ботуши.

Дрехите и ботушите би трябвало да са нови от хигиенични съображения!

„ Ще ви осведомявам за нуждата от спомагателни дарения отвън описаните. Предварително благодаря на всички отзовали се ”, написа градоначалникът.

До 12 часа в Бургас можете да дарите и в офиса на Нишикли на ул. " Булаир " 39 -

В КАРНОБАТ

„ СКЪРБИМ С НАРОДИТЕ НА ТУРЦИЯ И СИРИЯ. ОБЩИНА КАРНОБАТ ПРОТЯГА ПРИЯТЕЛСКА РЪКА ЗА ПОМОЩ. На съвещанието на Общински съвет - Карнобат ще внеса предложение – да окажем, съгласно опциите си, финансова поддръжка на потърпевшите в Република Турция, след опустошителното земетресение ”, заяви кметът Георги Димитров.

От през днешния ден, в Карнобат, е оголен ПУНКТ ЗА СЪБИРАНЕ НА МАТЕРИАЛНИ ДАРЕНИЯ, в помощ на потърпевшите. Съвместно с Общинската конструкция на БЧК -Карнобат започваме акция, за набиране на най-необходимото все още:

1. чисто нови топли детски, дамски и мъжки облекла и обувки/с етикети

2. чисто ново спално бельо/с етикети

3. чисто нови топли завивки/с етикети

4. хигиенични материали/с етикети

Освен с продукти от първа нужда, всеки може да помогне и със фамилни палатки, отоплителни уреди, фенери, акумулатори.

Скърбим за жертвите и показваме най-дълбоки съболезнования към околните и фамилиите на починалите.

В СУНГУРЛАРЕ

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

В ТЕЗИ ТРУДНИ ЗА НАШАТА СЪСЕДКА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ МИГОВЕ, С БОЛКА И ТЪГА, ИЗКАЗВАМ ИСКРЕНИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА ЗАГИНАЛИТЕ НАШИ БРАТЯ И СЕСТРИ МЮСЮЛМАНИ.

КАТО БЪЛГАРИ И ДОБРИ ХОРА МОЖЕМ ДА ПОМОГНЕМ НА НАШИТЕ СЪСЕДИ, ИЗПАДНАЛИ В БЕДА, ПОРАДИ ТРАГИЧНОТО ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ.

ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ, ЗАЕДНО С ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ОРГАНИЗИРА КАМПАНИЯ Пожарна охрана НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА И ДАРЕНИЯ ЗА НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ И СЪСЕДИ ОТ РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ.

Д-Р ГЕОРГИ КЕНОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА СУНГУРЛАРЕ

 

В АЙТОС

 

ДА ПОМОГНЕМ С КАКВОТО МОЖЕМ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ОПУСТОШИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ТУРЦИЯ И СИРИЯ, прикани кметът на Айтос Васил Едрев.

БЧК- Айтос и БМЧК-Айтос, с изключителното подпомагане и поддръжка на Община Айтос, провеждат акция за набиране на материални дарения в помощ на потърпевшите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари.

В момента най-неотложни са потребностите от неупотребявани:

• топли детски, дамски и мъжки облекла и обувки;

• спално бельо;

• топли завивки;

• хигиенични материали (за персонална хигиена)

. чорапи

. памперси

Организаторите се обръщат с молба за съпричастност към жителите и компаниите, като ги приканва да поддържат акцията, както с изброените нагоре продукти от първа нужда, по този начин и съгласно опциите си със: фамилни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и акумулатори.

Даренията за Айтос се одобряват от 10.00 часа на 8 февруари 2023 година в Клуба на БЧК-Айтос в Бизнес центъра.

 

В РУЕН

Здравейте другари, който желае да подари парични средства по отношение на земетресението в Турция, може да го направи в ето тази сметка, написа кметът на Руен Исмаил Осман.
IBAN BG15DEMI92401000232957
ТБанка Д

„ Тя е посочена от Главно мюфтийство гр.София, в случай че нямате опция да ходите до банка, може да ги предадете на кмета или имама на селото, които ще създадат лист с лицата дарили средства, след което ще предадат сумите на Райония мюфтия, господин Селяхатин Мухарем с приемо-предавателен протокол!
Отделно имаме лист с извънредно нуждаещи НЕИЗПОЛЗВАНИ средства и артикули, които се събират в постройката на община Руен, по кметства и офиси на Движение за права и свободи, които средства и артикули ще се закарат в гр.Хасково до петък! ”, написа Исмаил Осман.



 

БЧК СЪЩО ОРГАНИЗИРА КАМПАНИЯ В ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛИТЕ:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ ОТ 7 ФЕВРУАРИ 2023 ГОДИНА СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА МАТЕРИАЛНИ ДАРЕНИЯ В ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ И СИРИЯ.В МОМЕНТА НАЙ-НЕОТЛОЖНИ НУЖДИ СА:

1. НОВИ ТОПЛИ ДЕТСКИ, ДАМСКИ И МЪЖКИ ДРЕХИ И ОБУВКИ

2. НОВО СПАЛНО БЕЛЬО

3. НОВИ ТОПЛИ ЗАВИВКИ4. ХИГИЕННИ МАТЕРИАЛИ

ОТПРАВЯМЕ МОЛБА ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ И КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ-ПРОИЗВОДИТЕЛИ, КАТО ПРИЗОВАВАМЕ ДА ПОДКРЕПЯТ КАМПАНИЯТА, КАКТО С ИЗБРОЕНИТЕ ПО-ГОРЕ АРТИКУЛИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ, ТАКА И СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ СЪС: СЕМЕЙНИ ПАЛАТКИ, ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ, ФЕНЕРИ, БАТЕРИИ.ВСИЧКИ ДАРЕНИЯ ЩЕ БЪДАТ ДИРЕКТНО ТРАНСПОРТИРАНИ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ РАЙОНИ И СЛЕДВА ДА ОТГОВАРЯТ НА САНИТАРНО-ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ.

ДАРЕНИЯТА МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕДОСТАВЯНИ В ОФИСА НА БЧК-БУРГАС ОТ 9,00 ДО 17,30ЧАСА ВСЕКИ РАБОТЕН ДЕН.

БЧК започва акция за набиране на финансови средства в помощ на потърпевшите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари 2023 година

Открита е специфична банкова сметка в лв.:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За потърпевшите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите акцията на БЧК и с SMS на къс номер 1466 към всички мобилни оператори.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР