С пълно единодушие министрите са решили да поискат оставката на

...
С пълно единодушие министрите са решили да поискат оставката на
Коментари Харесай

Правителството иска главата на шефа на НСО, махат охраната на Борисов

С цялостно единогласие министрите са решили да изискат оставката на ръководителят на Националната работа за защита бригаден военачалник Емил Тонев.

Това заяви държавният началник Лена Бориславова след съвещанието на Министерски съвет.

Причината - НСО предала записи от входовете на Министерски съвет по искане на Софийска градска прокуратура в незабавен порядък откакто е постъпило настояването на обвиняването, което пък от своя страна поискало материалите, откакто е станало ясно, че Министерски съвет става контактна точка на европрокуратурата. Искането на прокуратурата е записите за месец - от 23 февруари до 23 март) да бъдат предоставени по досъдебно произвеждане.

Искането на оставката е на Тонев е заради няколко условия. " Първо - предаването на видеоматериали от служебните и формалните входове на Министерския съвет, което предаване се прави в нарушаване на главните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерски съвет. Включително - в постройката на Министерски съвет, където е контактната точка, където могат да се подават сигнали непосредствено до европейската прокуратура, и надлежно тук има предпазени очевидци ", аргументира настояването Бориславова.

Освен това имало информация за непрозрачно разходване на средства от бюджета на НСО - това също е измежду главните претекстове за желаната оставка.

" Бе разисквано и разминаването на държанието на управлението на НСО на скорострелното даване с гриф незабавно на видеоматериалите от входовете на Министерски съвет, когато към този момент е ясно, че тази постройка е контактна точна за европейската прокуратура, съпоставено със забавеното и изчезнало оказване на подпомагане по време на митингите през по-миналото лято, когато беше извънредно значимо да бъдат предоставени тези записи от входовете, с цел да могат да бъдат извършени следствия за насилието върху протестиращи жители ", сподели държавният представител.

До дни държавното управление ще внесе в Народното събрание законопроект за изменение на закона за НСО. Основна точка е него е намаляването на периода, в който службата охранява някогашни висши държавници - от 4 на 1 година. Това автоматизирано значи и че с гардовете си ще се раздели някогашният министър председател Бойко Борисов, който не е на власт от април 2021 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР