С оглед желанието на страната ни да стане пълноправен член

...
С оглед желанието на страната ни да стане пълноправен член
Коментари Харесай

Мигранти у нас: Стига да имаш работа, всичко е наред, България е втората ни държава

С оглед желанието на страната ни да стане пълновръстен член на Шенген и все по-актуалната тематика за миграционните потоци в Европа, екип на БГНЕС се срещна с мигранти, които живеят и работят у нас.

С тях разговаряхме за това по кое време и от кое място са пристигнали, както и какви са аргументите да останат в България, а не да търсят способи да доближат до други страни.

Пред БГНЕС Луай Казвм, който е коафьор сподели, че живее в България от 8 години като е пристигнал от Ирак. С него разговаряхме и за това за какво е решил да остане в страната. Казвм открои българите като една от главните аргументи да живее в България. “Хората са доста положителни. Досега не виждам нищо неприятно, хората не споделят нищо неприятно за нас. В България, когато имаш хубава работа и всичко е наред ”, показа той.

Оказва се обаче, че и мигрантите, които живеят, работят и са се устроили в България от дълги години имат своите проблеми.

Пред БГНЕС Рами Ахмед, който също е коафьор изясни, че той също е пристигнал от Ирак. Той сподели, че е в страната от 15 години. “От 2008 година съм в България. Хората тук са готини, положителни, оказват помощ. Стига да имаш прекрасен бизнес, да можеш да работиш, можеш да живееш хубаво в България. За мен втората ми страна е България ”, уточни той и открои, че към момента няма българско поданство. “Подавам го два пъти, не знам каква неточност върша, с цел да не ми дават поданство, само че ми е тъпо, че нямам такова ”, разясни Ахмед. Откакто е пристигнал в България не е спирал да работи, показа той. Фризьорът показа, че има родственици в Европа.

“Майка ми и огромният ми брат живеят в Германия. Заради войната всички отидоха някъде. Липсва ми, че не мога да видя моето семейство, тъй като живеем в България, а страната не е в Шенген ”, сподели той и показа, че предходната година е видял майка си за първи път от 13 години, тъй като тя е пристигнала у нас. “Имам документи, персонална карта и паспорт, само че не мога да пътувам, тъй като мислят, че в случай че отида там желая да си давам документи за емигрант. Аз просто желая да имам независимост, да мога да вървя и да виждам моето семейство ”, показа Ахмед. Той счита, че няма значение дали са бежанци или не, тъй като всички те са хора и работят у нас без да чакат помощи. “Ние работим, не чакаме никой да ни оказва помощ и работим тъкмо като българите ”, сподели още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР