С официални чествания в редица градове България ще отбележи днес

...
С официални чествания в редица градове България ще отбележи днес
Коментари Харесай

С чествания в цялата страна отбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски

С публични празнувания в редица градове България ще означи през днешния ден 186 години от рождението на Васил Левски. 

В родния град на Апостола на свободата – Карлово, ще и има тържествена протест заря . Денят е и формален празник на Карлово. 

Oт 11.00 часа пред бюст-паметника на Левски в Борисовата градина ще се организира тържествена гала по случай 186-годишнината от рождението на българския воин. В програмата ще вземат участие актрисата Василка Сугарева , вокална групировка „ Гласове на традицията “ и Гвардейският внушителен духов оркестър .

Васил Иванов Кунчев, както е рожденото име на Апостола на свободата, е роден в Карлово през 1837 година. Той е отгледан в фамилията на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. 

Левски получава главното си обучение в Карлово, където първо посещава килийното учебно заведение, а по-късно отива във взаимното учебно заведение. Левски взе участие във втората българска легия на Георги Раковски в интервала от 1867-1868 година. Той напуща легията по-малко от година, откакто се причислява към нея, а тя бива разпусната от сръбските управляващи през 1868 година.

В интервала 1868-1872 година той основава Вътрешната революционна организация. Обикаля страната няколко пъти и основава мрежа от секрети комитети. Левски счита, че страната би трябвало да бъде освободена от вътрешната страна на открито. Център на неговата революционна активност става Ловеч. 

Левски счита, че Следосвобожденска България би трябвало да има републиканска форма на ръководство. Той отстоява правилата на върховенството на закона и счита, че всеки един жител би трябвало да бъде еднакъв на другите в обществото – без значение неговия етнос или изповедание. 

Левски бива хванат през зимата на 1872 година в региона на Къкринското ханче. На 19 февруари 1873 година бива обесен край София. Днес на същото място се издига негов монумент.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР