С назначаването на Джон Кери на поста специален представител по

...
С назначаването на Джон Кери на поста специален представител по
Коментари Харесай

Джо Байдън назначи Джон Кери на поста специален представител по въпросите на климата

С назначението на Джон Кери на поста специфичен представител по въпросите на климата, идващият американски президент Джо Байдън залага на отракан в мултилатерализма посланик, прочут на доста международни водачи, с цел да се посвети на плануваното завръщане на Съединени американски щати в Парижкото съглашение, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес.

Именно Джон Кери подписа от името на Съединени американски щати съглашението за климата, контрактувано през декември 2015 година, като началник на дипломацията на Барак Обама. Едно от споразуменията, дружно с това за иранската нуклеарна стратегия, които той персонално контракти и които след това Доналд Тръмп скъса. Джо Байдън даде обещание, че още в първия ден на своя мандат, на 20 януари 2021 година ще се върне към съглашението за климата. "Връщам се в държавното управление, с цел да слага Америка на правия път, изправена пред най-голямото предизвикателство на това потомство и на тези след него ", написа Джон Кери в Туитър и даде обещание "да се отнася с рецесията с климата като с неотложна опасност за националната сигурност, каквато тя е ".

76-годишният Кери, две години по-млад от Байдън, е от фигурите с най-голяма тежест измежду политиците тежка категория на Демократическата партия. Освен че е бил държавен секретар и несполучлив претендент за Белия дом през 2004 година, в продължение на 28 години той е сенатор, специализирал се в интернационалните връзки. Напуска Държавния департамент, когато Доналд Тръмп поема властта, през януари 2017 година И от този момент климатът се трансформира в една от желаните му тематики.

Преди една година, за готовност против рецесията с климата, той сътвори коалиция на известни персони, наречена "World War Zero " ( "Уърлд уор зироу "/ "Нулевата международна война "). Дипломатът употребява листата с контактите си: Леонардо ди Каприо, Ема Уотсън, Арнолд Шварценегер се причислиха към самодейността. "Нито една страна не си прави работата " във връзка с климатичните промени, сподели той по това време. "Трябва да се отнасяме към това като към война ". Всяка година безучастие против климатичните промени по време на президентството на Тръмп направи тази война още по-трудна за продобиване. Емисиите на парникови газове в Америка понижават естествено, с развиването на възобновимата сила, а тази година с подтик от пандемията, само че не задоволително бързо за реализиране на задачата, декларирана от Джо Байдън: въглеродна индиферентност до 2050 година

При сключване на Парижкото съглашение, визията за въглеродно безпристрастен свят 35 години по-късно, свят, в който остатъчните въглеродни излъчвания ще бъдат изцяло обезщетени от планове за асимилиране на въглерода, изглеждаше толкоз радикална, че не беше включена категорично в текста. Но за пет години доста страни и Европейският съюз се сплотиха за реализиране на задачата 2050 година През септември Китай разгласи за цел 2060 година, не без да разкритикува непостоянството на Съединени американски щати, втори по величина международен замърсител с CO2.

Задача на пътната карта на Джон Кери ще е да възвърне доверието на сътрудниците на Съединени американски щати и да потвърди, че структурата на Парижкото съглашение, отслабено от Доналд Тръмп, е вярната. Това съглашение не постанова ограничения на подписалите го страни: изисква от тях сами да дефинират задачите си във връзка с климата, да ги зачитат и вероятно да ги подобрят. Тази формула с малко ограничавания е както силата, по този начин и слабостта на текста, и зависи от положителната воля на заинтересуваните страни.

Джон Кери е привикнал с рискови дипломатически задачи: с изключение на климата и Иран, той беше договорил с Русия съглашение за химическите оръжия в Сирия. През 2011 година Барак Обама незабавно го изпрати в Исламабад, с цел да се опита да успокои пакистанския съдружник, разгневен, че не е бил осведомен за интервенцията против Осама бин Ладен.



Строен, с гъста прошарена коса, франкофон, той харесва на първо място персонални контакти, сърдечни ръкостискания и потупвания по гърба на събеседниците му и да бъде на срещи при закрити врата, с цел да скрепи взаимни отстъпки, които са солта на интернационалната дипломация. Няма доста време. Америка на Джо Байдън ще би трябвало да показа пред света новия си проект за климата от 2021 година нататък, като има поради конференцията на Организация на обединените нации COP26 през ноември в Глазгоу.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР