С науката за числата може да предвиди и любовта, уверява

...
С науката за числата може да предвиди и любовта, уверява
Коментари Харесай

Български учен заговори за математика на щастието и за бъдещето след голям успех в науката

С науката за числата може да планува и любовта, твърди проф. Николай Витанов

С този COVID-19 повече нищо неприятно няма да стене. Трябва да чакаме идващите вируси, които ще дойдат след няколко година. Това сподели в „ Събуди се “ по Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов. 

След 7-8 години може да е идната зараза, предвижда той, откакто показа, че най-големият му персонален триумф е бил постигнал преди два-три дни, когато разгласили математическата му доктрина за разпространяване на новините.

„ Това беше огромен триумф, защото доста се разправяхме с едни рецензенти. Спорът беше дали може експонентата може да се разложи в Ред на Тейлър. Професор по математика ми твърдеше, че няма по какъв начин да стане, а аз му обяснявах, че това са го създали още преди 100 години и най-после победих “, показа Витанов. 

На въпроса дали математиката може да планува любовта професорът отговори с „ да “ и добави, че има цели книги за това. 

„ Влечението ненапълно има нещо общо с гравитацията. Когато телата са три, за гравитацията няма общо решение “, пошегува се пък математикът гл. помощник доктор Лъчезар Томов.

„ Когато бях аспирант, се изхранвах с частни уроци по висша математика и по този начин се срещнах с моята жена, която ми беше ученичка. Срещнах човек, който може да ме поправя без да има подготовка, и се впечатлих “, споделя той.

След като бе запитан дали математиката му е помогнала в любовта, проф. Витанов пък сподели „ несъмнено “. Той показа, че когато приключил университета се явил пред комисията за систематизиране на работа и тогава един от професорите му сподели: „ Другарю Витанов, имате доста добър триумф, само че не сте софийски гражданин. Намерете си някоя софиянка! Оставете я приятелката си и ще извършите кариера в науката “. Отговорих им, че съм решил да се бракосъчетавам и по тази причина единственото нещо което ги апелирам, е да я разпределят там, където и мен, споделя професорът. 

Щастливо към този момент 33-34 години си живеем, прибавя той.

„ Любовта при мен към този момент е на назад във времето. На челен са парите и властта “, призна обаче математикът. 

Според него компликацията за учениците по математика е поради това, че не са добре готови. „ Те получават знанията си от доста повече източници, а когато човек би трябвало да получава познания от доста източници нормално не съумява да получи задоволително ”, добави той.

По думите му, в случай че човек желае да е сполучлив би трябвало да учи математика. „ Хората, които могат да си вършат сметката постоянно съумяват ”, акцентира Витанов.

" В нашата система още през 1974 година в отчет са разказани всички проблеми. Още оттогава излиза наяве, че има липса на повторения и извършения при учениците в час. Искаме прекалено много да преподадем на децата като материал, а малко се развива като умения ", разяснява Томов.

„ Математиката е средство за разсъждения и метод да видите света. Човек би трябвало да учи, освен, с цел да си оправи бита, а с цел да се облагороди, да изпитва по-възвишени усеща, да има благополучие в живота, обвързвано с хубостта, която към него. Ние учим, с цел да сме хора, а математиката е един от езиците, които са ни доста значими, с цел да разбирате сложността на света “, добави той.

„ Колкото повече знаете, толкоз по-малко сте подвластни от другите и не може да бъдете пионка. Математиката е значима, с цел да разберем сложността на заобиклящата ни среда ”, сподели още доктор Томов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР