С над 30 стотинки са поскъпнали бензинът и дизелът от

...
С над 30 стотинки са поскъпнали бензинът и дизелът от
Коментари Харесай

Нов скок в цените на горивата, вижте къде са най на сметка

С над 30 стотинки са поскъпнали бензинът и дизелът от началото на годината. Добра вест за пловдивчани обаче е, че градът остава в топ 3 на най-ниските цени на горивата у нас.

Пореден скок записаха цените на горивата от началото на месеца. Движението нагоре е и при трите вида горива - бензин, дизел и газ. През юни повишаването на бензина и дизела е с към 2 до 5 стотинки на литър, демонстрира инспекцията на " Марица ". При синьото гориво скокът е с към 2 стотинки.

Справка в най-голямата база данни за търговия на горива на дребно демонстрира, че все още цените на горивата са изравнени с тези отпреди 16 месеца - в средата на март 2020 година, дни преди да бъде оповестено изключителното състояние в страната, и да влязат в действие първите епидемиологични ограничения. Средната цена на бензина А95 сега е 2,11 лв., колкото е бил и на 13 март предходната година. Подобна е обстановката и при дизеловото автомобилно гориво.

При природния газ обаче има доста по-сериозен скок. На 13 март 2020 година, в деня на оповестяване на изключително състояние в страната, междинната национална цена на синьото гориво е била към 0,96 лева за литър. Днес тя е към 1,03 лв., като в разнообразни елементи на страната стига до 1,07 лв..

Проверка демонстрира, че за от началото на годината бензин и дизел са поскъпнали с над 30 стотинки за литър, а пропан-бутанът е скочил с цели 0,20 лева за литър. Анализаторите предвиждат и през лятото горивата да продължат да вървят нагоре, следвайки световната наклонност. Поскъпването на горивата продължава към този момент цяла година. То стартира в края на януари, когато и двата типа гориво - бензин и дизел, се търгуваха за приблизително 1,80 лв. за литър у нас. Така общият скок в цените на горивата у нас гони близо 20% от началото на годината.

Пловдив обаче остава в топ 3 на градовете в България с най-ниски цени на горивата, демонстрират анализите. Под тепетата плащаме с близо 2,7 стотинки по-малко за бензин, при дизела пък пловдивчани дават с цели 3,4 стотинки по-малко, съпоставено със междинните цени за страната. При синьото гориво пък цената е с към 2 стотинки по-ниска, демонстрират данните на най-голямата платформа за цени на горива на дребно Fuelo.

Ножицата в Пловдив обаче остава огромна - към 15-16% при другите обекти в града. Към 13 юни най-евтиният бензин А95 под тепетата е коствал 1,93 лв., а най-скъпият цели 2,15 лв. за литър. Към момента в града няма бензиностанция с цена за литър дизелово гориво под 1,90 лева, сподели инспекцията на " Марица ", само че за сметка на това огромните вериги продават на цени към 2,15 лв..

Подобна е и обстановката в прилежащите страни. В Гърция има покачване на цените през последните 6 месеца на всички типове горива приблизително с 20%. Скокът в Румъния пък е към 17% за бензина и близо 21% за дизела. Средно пък за Европейски Съюз, скокът на трите съществени типа горива е малко над 16,8%, демонстрират данните.

Заредете догоре в Пловдив, в случай че тръгвате за морето

Много по-изгодно ще излезе на водачите в Пловдив, в случай че заредат догоре под тепетата, преди да тръгнат към морето, демонстрира инспекция на " Марица ". По традиция около морския бряг цените са много по-високи. Средната разлика при бензин А95 сред бензиностанциите в Пловдив и Бургас е близо 2 стотинки за литър, а при дизелът тази разлика е близо 1,2 стотинки. Още по-скъпи са горивата, съпоставено с морската столица. Под тепетата ще платим приблизително с по 4 стотинки по-малко на литър за най-масовия бензин, както и за дизел.

Така се оказва, че в случай че заредим нужното ни гориво за цялата лятна отмора в Пловдив, ще спестим към 1,50 - 2 лв. за маршрутите към Бургас и над 3 лв., в случай че вървим до Северното Черноморие. Ако планирате да заредите на автомагистралата, пък е добре да знаете, че там по традиция и бензинът, и дизелът са с по 2 стотинки по-скъпи за литър и това също ще оскъпи пътуването.

На международните пазари петролът скочи с близо 25%

Анализаторите на пазара с горива показват, че от началото на годината цените на горивата на дребно в станата ни следват световната пазарна логичност и нивата на суровия нефт. Най-масовият вид Brent започва началото на тази година при цени от към 52-55 $ за барел, които се задържаха в сходни равнища до края на март.

През април цените към този момент варираха сред 63-66 $ за барел, а в края на месец май доближиха 69,6 $ за барел. В началото на юни към този момент следим цени от към 71-72 $ за барел с ясно отчетлива наклонността за повишаване. Дори при удобни условия и при опазване на цената на петрола вид Brent в сегашния диапазон от към 70 $ за барел, през идващите месеци може да се чака, че повишаване ще има поради биокомпонентите, които през месец май се усилиха със 70 %. Това отражение следва да се усети и на пазара на горива.

Светъл лъч за международните пазари на нефт са продължаващите договаряния на Иран със международните сили, които работят по стъпки, които Техеран и Вашингтон би трябвало да подхващат във връзка с глобите и нуклеарните действия, с цел да се възвърне изцяло атомната договорка, подписана през 2015 година. Това пък би трябвало да вдигне огромна част от глобите, наложени на ислямската република по повод експорта на недопечен нефт към Съединени американски щати и Европейски Съюз.

В световен мащаб се чака, че търсенето ще надвишава предлагането с порядъка на 650 000 барела дневно през третото и с 950 хиляди барела дневно през четвъртото тримесечие до края на годината. Според организацията на страните експортьорки на нефт ОПЕК това пресмятане е с калкулирани спомагателни близо 500 000 барела дневно, идващи от Иран. Подобна обстановка ще значи единствено едно - наложително ново повишаване по веригата, започващо от интернационалните пазари и стигащо до крайните консуматори.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР