С моя екип вече работим по конституционна жалба, защото няма

...
С моя екип вече работим по конституционна жалба, защото няма
Коментари Харесай

Манолова сезира Конституционния съд за отнемане на права чрез промените в Изборния кодекс

С моя екип към този момент работим по конституционна тъжба, тъй като няма по какъв начин да остана безразлична към това посягане върху изборните права на българските жители , съобщи омбудсманът Мая Манолова по отношение на новоприетите промени в Изборния кодекс, съобщи БГНЕС.
Общественият защитни разясни, че сега на обнародването на трансформиралите се противоречиви промени, тя ще подава и жалбата си до съда. „ Това е тринадесетата корекция в Изборния кодекс и всяка последваща лишава още и още права “, безапелационна е Манолова.
Най-голяма рецензия тя оправи към смяната на прага при преференциалния избор . „ Отнемат правото на българите да гласоподават за персони, което те желаеха ясно на референдума през 2015 година Преференцията към този момент става безусловно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш самун, само че той да коства 130 хиляди лв., тъй като 130 хиляди гласа са нужни за разбъркване на листата, което е ясно, че няма по какъв начин да се случи “, счита омбудсманът.
Според нея с утвърдените промени още веднъж се лишават и стотици хиляди български жители зад граница от правото им на глас, тъй като електронното гласоподаване още веднъж се отсрочва. " Премахва се правосъдният надзор върху всички актове на изборните комисии . Достижение, което съществуваше в кодекса “, продължи с рецензиите Манолова.
Намерението на омбудсмана провокира и политически реакции в коридорите на Народното събрание.
" Всичко, което приказва Мая Манолова, са празни приказки, безобразието с преференциите би трябвало да спре . Това сподели заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов. Попитан дали е имало сговор сред ГЕРБ и Движение за права и свободи за Изборния кодекс, Валентин Касабов съобщи, че съгласно него няма. „ Всичко това е практики, които се постановиха през тези години. Част от практиките са предоставяне чартърен на част от партиите. Това се назовава ишлеме. Отива един предприемач по време на изборите, заплаща си на партията, след което го вкарват в листата. Тези предприемачи разполагат с пари, с хора, които гласоподават и се вмъкват в листата на съответната партия, след което стартират сякаш от името на партията своя лична игра “, изясни Касабов
„ Мая Манолова има екип специалисти, тя може да реши какви дейности ще предприеме”, бе сбитият отговор на Спас Гърневски от ГЕРБ. „ Аз желая да напомня, че България по Конституция се ръководи от многопартийна система и тежестта на ръководството попада върху тези партии. Те би трябвало доста деликатно да си сортират кадрите”, уточни той във връзка с смяната в преференциалния избор, която се оказа най-силно подложената на критика. Гърневски отхвърли ГЕРБ да е влезнала в сговор с Движение за права и свободи по тематиката, защото и двете партии поддържаха смяната в пленарна зала. „ Вие виждате какъв брой техни оферти отхвърлихме през вчерашния ден. Там, където има положително предложение, няма нищо неприятно да се сплотяваме от него “, аргументира се Гърневски.
На противоположната позиция са от Българска социалистическа партия. „ Отнема се демократичното право на българския гласоподавател. Това е несъмнено. Едно от достиженията на нашата народна власт беше отнето безусловно на мрачно “, разяснява представителят на групата в Народното събрание Елена Йончева. Тя се пошегува, че оттук насетне Народното събрание би трябвало да заседава на мрачно, с цел да не се вижда „ цялото безвластие и позор “ на българските депутати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР