С изнесен урок по биология, възпитаници на ПМГ Проф. Еманиуил

...
С изнесен урок по биология, възпитаници на ПМГ Проф. Еманиуил
Коментари Харесай

В Световния ден на водата ученици от ПМГ посетиха пречиствателни-те станции за питейни и отпадни води в Кюстендил

С изнесен урок по биология, ученици на ПМГ „ Проф. Еманиуил Иванов ” в Кюстендил и „ Кюстендилска вода ” ЕООД означиха Световния ден на водата – 22 март.

Инициативата е на шефа на водния оператор инж. Марио Нешев. Учениците от Xб клас дружно с преподавателката по биология Росица Везенкова, се срещнаха с активността на Пречиствателна станция за питейни води /ПСПВ/ -с. Жиленци и Пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ -Кюстендил.



Инж.химик Силвия Кирилова – началник на лабораторията в ПСПВ-с.Жиленци и началникът на ПСОВ-Кюстендил Васил Милушев срещнаха учениците с процесите на филтриране на питейните и отпадъчните води.

Пречиствателната станция за питейни води-с.Жиленци е построена през 80-е години на XX век. Основните водохващания, от които се пречиства вода, са реките Лева, Орлова, Радушка, Воденичница, Мала и Глововска. Максималният потенциал на филтриране е 240 л./сек. Зоните, от които се правят проби на питейната вода са общо 71, а региона на пробовземане – до Рилски манастир.

Пречиствателна станция за отпадъчни води-Кюстендил е построена през 1976 година, а през 2010 година е осъществен главен ремонт по европейски план. В нея се прави механично и биологично филтриране на отпадните води от гр. Кюстендил, при оптимален потенциал 150 л./сек.

И двете уреди, които са част от „ Кюстендилска вода ” ЕООД, действат под непрестанен 24-часов надзор.

Световният ден на водата- 22 март, се отбелязва от 1993 година насам, под егидата на Организация на обединените нации. Целта е да се притегли вниманието върху водата, като скъп запас, с фокус върху нейното качество и опазването й, както и значимостта на достъпа до питейна вода.

Тази година самодейността на Организация на обединените нации минава под мотото „ Ускоряване на смяната ”, с акцент върху реконструкцията на водоснабдителни и канализационни системи, в това число пречиствателни станции.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР