С големия си избор от сериали и филми, Netflix е

...
С големия си избор от сериали и филми, Netflix е
Коментари Харесай

Как да използваш тайните модели за тестване на видео в Netflix, за да подобриш картината на телевизора си

С огромния си избор от сериали и филми, Netflix е измежду най-хубавите услуги за стрийминг. Включително за тв приемници с 4K резолюция и всевъзможни HDR режими. Особено премиум равнището на Netflix предлага доста стратегии с 4K резолюция, Dolby Vision HDR и Dolby Atmos тон. Стига тв приемникът и саундбарът ви с Dolby Atmos да са настроени вярно, можете да се наслаждавате на картина и тон с кинематографично качество, когато ги гледате.

Но по какъв начин да разберете дали настройките на картината на вашия тв приемник са вярно настроени, с цел да обезпечат оптимално качество на изображението? 

Независимо дали имате 1080p тв приемник или нещо скъпо с по-голяма разграничителна дарба. И настрана дузините екстри за картината. Режимът на картината Filmmaker на определени тв приемници на компании като LG и Samsung обезпечава известно равнище на стандартизация. И въпреки всичко не са съвършени. Другите режими на картината могат да бъдат разнообразни във връзка с равнищата на бляскавост, контрастност, плътност на цветовете и подробност, които обезпечават.

Единственият същински метод да разберете дали тв приемникът ви демонстрира картина, която прилича тази, която производителите на програмата са желали да видите, е да се уверите, че настройките му са вярно калибрирани.

Ако сте клиент на Netflix, имате достъп до забележителен брой тестови модели, които могат да ви оказват помощ да регулирате настройките на картината на тв приемника си. 

Преди те се намираха елементарно: просто въвеждахте „ Test Patterns “ в полето за търсене в основното меню на Netflix и моделите се посочваха.

По някаква причина от този момент компанията ги е скрила от търсачката си, само че ние ще ви кажем по какъв начин да ги намерите и, което е по-важно, по какъв начин да ги употребявате, с цел да настроите тв приемника си. 

Макар че в библиотеката на Netflix се намират тестови модели с HDR както за 1080p, по този начин и за 4K, за този образец ще използваме модел с 1080p.

Как да се сдобиете с тестовия модел на Netflix за поправяне на настройките на картината? 

Влезте в Netflix на компютъра си и по-късно въведете https://www.netflix.com/title/80018499 в уеб браузъра Добавете тестовия модел Multipurpose Chart 1920 x 1080: 60fps (S2: Episode 8) към библиотеката си в Netflix, като щракнете върху бутона Add To My List (+) (Добавяне към моя списък). Там ще откриете и други модели, в случай че желаете да експериментирате. Отворете приложението Netflix на тв приемника си. Изберете тестовия модел Multipurpose Chart 1920 x 1080: 60fps в раздела “My list ”(Моят списък). Направете настройки на картината, като употребявате стъпките, разказани по-долу

Ръководство малко по малко за контролиране на яркостта

1. Намерете кръпката PLUGE в многофункционалната диаграма. Това е черното квадратче в левия завършек на екрана на горния ред на тестовия модел.

2. Настройте регулатора на яркостта на тв приемника си

Регулирайте поетапно яркостта на тв приемника, до момента в който се получи ясно разграничаване сред тъмносивите, светлосивите и черните полета в полето PLUGE. Искате да наподобява като изображението вляво нагоре. Ако яркостта на тв приемника е настроена прекомерно ниско, тъмносивите и черните полета ще се слеят в неразличима черна маса (показано вдясно). Ако яркостта е настроена прекомерно високо, ще има слаб контрастност сред тъмносивите и по-светлите сиви полета в петното.

Ръководство малко по малко за контролиране на контраста

1. Намерете кръпката за контрастност в многофункционалната диаграма. Това е бялото поле в десния завършек на екрана на горния ред на шаблона. 

2. Настройте контрола на контраста на тв приемника си

Регулирайте поетапно контраста на тв приемника си, до момента в който се получи ясно разграничаване сред светлосивите, по-тъмните сиви и белите полета в контрастната шарка (както наподобява вляво). Ако контрастът на тв приемника ви е надъхан прекомерно високо, светлосивите и белите полета ще се слеят в неразличима бяла маса (показано вдясно). Ако контрастът е надъхан на прекомерно ниско равнище, светлосивите и белите полета в кръпката ще се разграничават едва. 

Ръководство малко по малко за контролиране на наситеността на цветовете 

1. Намерете алените, зелените и сините цветни петна. Те се намират в дясната страна на екрана в многофункционалната диаграма.

2. Настройте контролата за цвят на тв приемника си.

Регулирайте стъпките за ръководство на цветовете, до момента в който се появи ясна формулировка сред по-тъмния център и по-светлите околни квадрати в цветните петна. (Очите ни са по-чувствителни към зелената и алената светлина и по-малко чувствителни към синята, тъй че ще е най-лесно да употребявате тези петна като препоръка.) Ако равнището на цветовете на тв приемника е настроено прекомерно високо, по-тъмният център и по-светлите околни квадрати в петното ще се слеят в неразличимо цяло.

Ръководство малко по малко за контролиране на остротата на картината

1. Намерете цифрите в лентите за разграничителна дарба. Лентите за разграничителна дарба се простират хоризонтално по цялата тестова картина.

2. Настройте регулатора за заостреност на тв приемника си

Настройте регулатора, до момента в който числата в лентите за разграничителна дарба, които се простират хоризонтално по цялата тестова картина, наподобяват плътни и ясни, без да има бели „ пръстеновидни “ артефакти към тях. Ако регулаторът за заостреност на тв приемника е надъхан прекомерно високо, бели линии ще обкръжават числата (показано вдясно). Това е главно видеошум, който не способства с нищо за увеличение на детайлите на картината на тв приемника и би трябвало да бъде отстранен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР