С ежемесечния пакет от решения във връзка с нарушения от

...
С ежемесечния пакет от решения във връзка с нарушения от
Коментари Харесай

EK изпрати писма на България с искане да приведе разпоредбите си за ДДС в съответствие с правото на ЕС

С ежемесечния пакет от решения по отношение на нарушавания от страна на страните членки Европейската комисия (ЕК) подхваща правни дейности против страните членки, които не извършват своите отговорности, произлизащи от правото на Европейски Съюз. Комисията реши през днешния ден да изпрати публични уведомителни писма на България с искане да приведе наредбите си за налога върху добавената стойност (ДДС) в сходство с правото на Европейски Съюз. Това оповестиха от представителството на Европейска комисия в България.

Единият от случаите е обвързван с обстоятелството, че понастоящем дребните сдружения, търгуващи с горива, са задължени да заплащат предплатено прекалено високи суми, с цел да подсигуряват, че могат да платят дължимото от тях Данък добавена стойност. За огромните сдружения е задоволително единствено да внесат гаранция в размер, еднакъв на дължимото по покупко-продажбите им Данък добавена стойност. Комисията счита, че националното законодателство не е съвместимо с нормите на Европейски Съюз (Директивата за Данък добавена стойност, Директива 2006/112/ЕО на Съвета) и със свободата на стопанска самодейност (член 16 от Хартата на главните права на ЕС).

Отделно от това България се приканва да промени разпоредбите си за начисляване на дължимия Данък добавена стойност в случаите когато икономически активи се употребяват за частни или нестопански цели и когато икономически активи се трансферират в друга страна членка.

Ако България не предприеме дейности по тези две претенции в идващите два месеца, Комисията може да изпрати стимулирано мнение на българските органи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР