С думите Това е истинската промяна от премиера Кирил Петков

...
С думите Това е истинската промяна от премиера Кирил Петков
Коментари Харесай

Това е истинската промяна. Бюджетът Василев е окончателно приет

С думите " Това е същинската смяна " от премиера Кирил Петков и с аплодисментите на присъстващите депутати, Народното събрание дефинитивно одобри Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година.

Тридневният маратон завърши към 20:30 ч. в петък, а дебатите се организираха на фона на съветската военна акция в Украйна, която тече към този момент втори ден. Текстовете на бюджета бяха показани в края на януари и настоящата конюнктура накара опозицията да призове за преработката им, поради тяхната неактуалност. Дотам не се стигна, само че народните представители съумяха да записват войната през съответен текст.

Приемането на Бюджет 2022 се забави с цели два месеца, поради късното осъществяване на изборите през предходната година. Той ще влезе в действие от първи април и ще важи до юли, когато е планувана неговата актуализация.

Най-важното - Бюджет 2022 отразява изцяло концепциите за фискална политика на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който намерено се разгласи срещу водената досега консервативна линия, съобщи, че тя е повода за бедността в страната и пое курс към умерени дефицити, по-високи държавни вложения и по-високи обществени разноски. Данъчната система бе непокътната такава, каквато е, само че осигурителната основа за най-добре печелещите у нас бе вдигната с цели 13%.

Дебатите бяха закрити персонално от министър-председателя Кирил Петков, който се появи в последните минути на съвещанието. След него той съобщи:

" Бюджетът е капиталов и обществен, той не оставя нито един българин под линията на бедността. Този бюджет е триумф за Народното събрание, триумф за обединението. Това, което всички ще видят с този бюджет, с осъществяването му е началото на смяната "
Какъв ще бъде бюджетът в цифри?
Рамката на бюджета допуска, че ще е с рекорден размер в най-новата ни история. Правителството счита да изхарчи малко над 63 милиарда лева или 13% повече съпоставяне с предходната година.

Заложеният недостиг е от 4,1%, което в номинално отражение значи дупка в хазната в размер на 5,9 милиарда лева Финансовото министерство твърди, че в случай че бъдат махнати Коронавирус ограниченията, дефицитът се смалява до 2,5%. Макар и нелогично на пръв взор, такова разделяне има аргумент сега, тъй като Европейската комисия разреши таванът на недостига да надвиши критериите от Маастрихт за 3%, само че единствено поради ограниченията за битка с пандемията и икономическата рецесия.

Кабинетът усилва стремително минималната работна заплата с 60 лева до общо 710 лева, както и прага на оптималния застрахователен приход от 3000 лева до 3400 лева

Дългът ще порасне с нови 7,3 милиарда лева, като 3 милиарда лева от него са планувани за рефинансиране на остарели отговорности. Според Василев останалата част от дълга ще финансира капиталовата стратегия на държавното управление.

А тя е точно гвоздеят в програмата на министерството на финансите. Предложението е за 8,2 милиарда лева финансови вложения - още веднъж връх в досегашната история и в случай че бъдат осъществени, то това значи, че ще доближат два пъти равнището на миналогишните.

Увеличени редица обществени заплащания като компенсациите за безработица, компенсацията за втората година майчинство, безвъзмездни детски градини и ясли.

Очаквайте детайлности!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР